Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa csoportmérkőzéseinek első fordulójában a Ferencvárossal egy ötösben lévő Feyenoord 3-0-ra verte a Heartsot, a Schalke és a Basel pedig megosztozott a pontokon Gelsenkirchenben. Szabics Imre gólt lőtt a Beveren ellen 5-1-re nyerő Stuttgart színeiben.

Az Arena AufSchalkéban a németek Lincoln átlövésével kezdtek, ám Zuberbühler a helyén volt, és könnyen hárított. A nyolcadik percben azonban már tehetetlen volt, Kobiasvili indult meg jó cselekkel, majd húszról lőtt, és a védő hátsóján megpattanó bomba a jobb felsőben landolt. A Basel a huszadik perc táján kezdett ébredezni, ám Petric távoli kísérlete elkerülte a kaput. Aztán Huggel fejesénél már Rost bravúrjára is szükség volt, a félidő végén a másik oldalon Sand került helyzetbe, de belebotlott a labdába.

A második félidőben Gimenez fejesét tolta a léc fölé Rost, aztán a németek is megtornáztatták Zuberbühlert, akinek Lincoln löketét kellett fölé paskolnia. A 77. percben megint közel járt az egyenlítéshez a helvét gárda, David Degen csinált meg egy cselt a tizenhatoson belül, de ballal a jobb kapufa mellé helyezett. Lincoln viszont eldönthette volna a meccset, de hiába osztott ki egy látványos esernyőt, a kapáslövés célt tévesztett.

És ahogy lenni szokott a kihagyott ziccer után jött a gól a másik oldalon, Delgado pazarul tekert a kapu jobb oldalába egy 20 méteres szabadrúgást. A Schalke edzője Ralf Ragnick gyorsan pályára küldte Aíltont és Hankét, de így is a svájciaknak volt lehetősége, Delgado újabb pontrúgása után Rostnak volt dolga, így maradt a döntetlen, aminek inkább a Basel örülhet.

A Feyenoord a duplázó Kuyt vezérletével verte a Heartsot, így Babos Gábor csapata győzelemmel a tarsolyában várhatja a Fradi elleni november 4-i találkozót.

A B csoportban a Steaua odahaza intézte el a Standard Liege-t, a románok diadalához kellett Dragutinovic segítsége is, a belgák játékosa ugyanis öngólt vétett. Bilbaóban folytatódott a Parma veszőfutása, Gilardinóék bukdácsolnak az olasz bajnokságban és az Athletic ellen sem sikerült kilábalni a gödörből, aminek egy 2-0-s vereség lett a következménye.

Egy másik belga alakulat, a Bruges sem járt több sikerrel, a tavaly a Debrecent búcsúztató csapat ezúttal Ukrajnába látogatott, ahol a Dnipro 1-2-ről fordított. A Zaragoza a végére hagyta a döntést az Utrecht ellen, Villa az utolsó negyedórában kétszer is beköszönt a hollandoknak, így jól kezdett a spanyol kupagyőztes.

A Sochaux sikerrel zárta a grúz túrát, amiben Ilannak volt a legnagyobb szerepe, a támadó ugyanis két góllal szomorította a Dinamo Tbiliszi drukkereit. A Newcastle Görögországból hozta el a három pontot, Shearer a 87. percben értékesítette a mindent eldöntő büntetőt.

A Middlesbrough az athéni Egaleónál vizitált, és mivel csak Downing neve került fel az eredményjelzőre, így elmaradt a görög öröm. A Lazio-Villarreal rangadón sokáig José Mari volt a hős, a spanyol csatár góljával vezettek a vendégek, de negyedórával a vége előtt a gólszerző piros lapot, csapata pedig pár perccel később gólt kapott.

A selejtezőkörben a Honvédot búcsúztató Amica Wronki egy ötösbe szaladt bele hazai pályán, az elkövető a Rangers volt, amely így kissé szépített a skót csapatok mérlegén, hiszen a BL-ben a Celtic, ebben a sorozatban pedig a Hearts kapott ki 3-0-ra. A másik mérkőzésen az Auxerre és a Grazer AK gól nélküli döntetlenre végzett.

Az Újpest ellen továbblépő Stuttgart továbbra is tartja bombaformáját, és a Cacau, Kuranyi duó révén már az első játékrészben megnyugató előnyre tett szert, végül kiütéses győzelmet aratott, amiben Szabics Imre is szerepet kapott, aki a 60. percben jött be Kuranyi helyére, és a 91. percben belőtte a svábok utolsó gólját. Fordulatos csatát vívott a Benfica és a Heerenveen, a portugálok 2-0-ra mentek félidőben, aztán az 53. percben már 2-2 volt az állás, végül négy perc alatt pontot tett a mérkőzés kimenetelére a Nuno Gomes vezette lisszaboni gárda.

A H jelű ötösben az otthon játszó klubok diadalmaskodtak, az AEK Athén hiába került előnybe Szentpétervárott, a Zenit a klasszikus mesterhármast szerző Kerzsakov főszereplésével lelépte a helléneket. A német másodosztályú Aachen is kitett magáért, a tavaly kupadöntőt játszó brigád a holland légiós Meijer találatával nyomta le a Lille-t.

UEFA-kupa, csoportmeccsek, 1. forduló:
A csoport
Schalke (német) - Basel (svájci) 1-1 (1-0)
gól:
Kobiasvili (8.), illetve Delgado (82.)

Feyenoord (holland) - Hearts (skót) 3-0 (1-0)
gól: Kuyt (21., 83.), Goor (58.)

A Ferencváros szabadnapos volt.

B csoport
Steaua Bucaresti (román) - Standard Liege (belga) 2-0 (0-0)
gól:
Dragutinovic (67., öngól), Neaga (81.)

Athletic Bilbao (spanyol) - Parma (olasz) 2-0 (1-0)
gól:
Gurpegi (5.), Del Horno (49.)

A Besiktas szabadnapos volt.

C csoport
Dnyipro (ukrán) - Bruges (belga) 3-2 (2-2)
gól:
Venlinszkij (16., 61.), Rijkun (45.), illetve Ceh (38.), Balaban (42.)

Zaragoza (spanyol) - Utrecht (holland) 2-0 (0-0)
gól:
Villa (77., 82.)

Az Austria Wien szabadnapos volt.

D csoport
Dinamo Tbiliszi (grúz) - Sochaux (francia) 0-2 (0-2)
gól: Ilan (17., 34.)

Panioniosz (görög) - Newcastle (angol) 0-1 (0-0)
gól: Shearer (87., 11-esből)

A Sporting Lisboa szabadnapos volt.

E csoport
Egaleo (görög) - Middlesbrough (angol) 0-1 (0-0)
gól: Downing (78.)

Lazio (olasz) - Villarreal (spanyol) 1-1 (0-1)
gól:
Rocchi (84.), illetve José Mari (4.)
kiállítva: José Mari (75., Villarreal)

A Partizan Beograd szabadnapos volt.

F csoport
Amica Wronki (lengyel) - Rangers (skót) 0-5 (0-1)
gól:
Lövenkrands (18.), Novo (59.), Ricksen (69.), S. Arveladze (73., 11-esből), S. Thompson (89.)

Auxerre (francia) - Grazer AK 0-0

Az AZ Alkmaar szabadnapos volt.

G csoport
Beveren (belga) - Stuttgart 1-5 (0-2)
gól:
Romaric (89.), illetve Cacau (9., 53.), Kuranyi (40.), Lahm (77.), Szabics (91.)

Benfica (portugál) - Heerenveen (holland) 4-2 (2-0)
gól:
Dos Santos (13.), Nuno Gomes (31., 77.), Karadas (73.), illetve Yildirim (49), Huntelaar (53., 11-esből)

A Dinamo Zagreb szabadnapos volt.

H csoport
Zenit (orosz) - AEK Athén (görög) 5-1 (1-1)
gól:
Arsavin (45.), Kerzsakov (48., 54., 68.), Gyeniszov (87.)

Alemannia Aachen (német) - Lille (francia) 1-0 (0-0)
gól: Meijer (67.)

A Sevilla szabadnapos volt.