Vágólapra másolva!

Valdés Zubizarreta nyomdokain jár

A Barcelona futballcsapatának Andoni Zubizarreta, a legendás válogatott kapus volt az utolsó olyan hálóőre, még az 1986/1987-es idényben, aki elnyerte a Pichichi-trófeát, amely a spanyol bajnokság legkevesebb gólt beengedő kapusának jár. Az alig 22 éves Víctor Valdés Arribas a nagyhírű előd nyomdokain jár: a 2004-2005-ös pontvadászat első nyolc fordulójában összesen háromszor rezdült meg bajnoki mérkőzésen a fiatalember hálója.

Ezzel nemcsak a legbiztosabb kezű spanyol kapus ebben az idényben, hanem a komoly európai bajnokságokban is az élcsoport tagja: eddig csupán Petr Cech, a Chelsea és Gianluigi Buffon, a Juventus kapott kevesebb bajnoki gólt, kettőt-kettőt.

Valdés nemigen tulajdonít jelentőséget a statisztikai adatoknak, csak az a lényeg, jól menjen a csapatnak - vallja. "Nagyon az elején járunk még a bajnokságnak, nyolc forduló ment le a harmincnyolcból, persze tiszteletet parancsol a mérlegünk, a lehetséges 24 pontból megszerzett 22."

A L'Hospitalet városából származó, 188 centis, 80 kilós, tősgyökeres katalán srác 2002 nyarán került fel az első csapat keretébe, abban a szezonban 14 bajnoki mérkőzésen védett. . Igazán az elmúlt idényben szilárdította meg helyét a kapuban, 33 fordulóban védett, 32 gólt kapott, ami nem rossz átlag. Most viszont 0,37 kapott gól a mutatója, ami bámulatos.

"Nemcsak az én érdemem ez, a csapat olyan rendszert játszik, amely nagyon segíti a kapust. Kiválóan védekeznek előttem a fiúk, ritkán jutnak lövéshez az ellenfelek" - magyarázza Valdés, aki korábban a spanyol U 21-es válogatott erőssége volt.

Valdést imádják a lányok, egy honlapon olvasható a szerelmes levelek tömege. Sokan úgy vélik, Víctor már Iker Casillasnál is jobb kapus, a katalán rajongók a válogatottba követelik kedvencüket.

Ha így folytatja - ő és a csapat is -, akkor nincs messze az idő, amikor bemutatkozhat Luis Aragonés szövetségi kapitány válogatottjában.

Ch. Gáll András