Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 7-én!

1944-ben ezen a napon született Luigi Riva, a hatvanas évek rettegett olasz gólzsákja. A csatár 1962-ben a C ligás Legnanóban kezdte pályafutását, ám egy esztendő után a Cagliarihoz szerződött, amelyhez karrierje végéig hű is maradt. A szárd klubbal 1970-ben bajnok, háromszoros gólkirály (1967, 1969, 1970), az olasz válogatottal 1968-ben Európa-bajnok lett. A squadra azzurrában 42 mérkőzésen 35 gólt szerzett, első válogatottságát 1965-ben éppen Budapesten ünnepelhette. Sikerei ellenére roppant balszerencsés futballista volt, kétszer is súlyos lábtörést szenvedett.

1984-ben ezen a napon európai kupamérkőzésekre került sor: a Bajnokcsapatok Európa Kupájában a második fordulóban az FK Austria Wien fogadta a keletnémet bajnok Dinamo Berlin tizenegyét. Két héttel korábban a két gárda első felvonása gólgazdag, 3-3-as döntetlennel zárult, így a szakírók az osztrák klubnak adtak több esélyt a továbbjutásra.

Csendes környezetben, 8000 bécsi polgár előtt kezdődött a mérkőzés, amelyen az akkori keletnémet és osztrák labdarúgás jó néhány illusztris tagja szerepelt, a Dinamóban Rudwaleit kapus, Ernst, Terletzki, Thom, míg hazai oldalról Koncilia, Prohaska, Polster, Obermayer neve ma is jól cseng a labdarúgást szeretők, ismerők körében.

A lila-fehérek már a hatodik percben megszerezték a vezetést, Prohaska tizenegyesből volt eredményes. A berliniek közvetlenül a szünet után visszahozták a reményeiket, Trieloff gólja ugyanis az egyenlítést jelentette. Az Austria azonban továbbra is támadásban maradt, Obermayerék igyekeztek bebiztosítani a továbbjutásukat, ami a 65. percben Nyilasi Tibor góljával sikerült is. A magyar csatár az első mérkőzésen is mattolta a Dinamót, akkor az ő találatával lett 3-2 az eredmény.