Vágólapra másolva!
A West Bromwich Albion háza táján a szezon előtt is sejtették, hogy a csapatnak nem lesz könnyű dolga, ha meg akar kapaszkodni az élvonalban, de a szurkolók úgy vélték, hogy a problémák csak a pályán fognak jelentkezni. Úgy tűnik azonban, a vezetőségben sem volt minden rendben, hiszen az elnökség tíz forduló után menesztette a menedzsert, Gary Megsont, aki pár nappal korábban bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését.

A WBA az előző pontvadászatban viszonylag simán harcolta ki a feljutást a legjobbak közé, és a klubvezetés a korábbi tapasztalatokból okulva (az egyesület a 2002-2003-as szezonban újoncként csont nélkül zuhant ki a Premier League-ből) igyekezett alaposan megerősíteni a gárdát.

A nyáron több olyan labdarúgót is igazolt a klub, akiket korábban nem nagyon engedhetett volna meg magának: a legnagyobb sztár, Nwankwo Kanu ugyan ingyen érkezett, de a dán középhátvéd, Thomas Albrechtsen 3,7 millió euróba került, kétmilliót fizettek a Middlesbrough FC-tól megvett középpályásért, Jonathan Greeningért, míg a Ferencvárostól szerződtetett Gera Zoltán vételára 2,25 millió euró volt. A rajt előtt az edző, Gary Megson úgy vélte: amellett, hogy csapata korábbi értékeit, vagyis a küzdőszellemet és a harciasságot megtartotta, játéktudásban is felveheti majd a versenyt a Premier League csapataival.

Az első fordulókban aztán gyorsan kiderült, hogy ez nem megy olyan könnyen, mert bár az első három mérkőzésen a csapat nem szenvedett vereséget, de nyerni sem tudott, hiszen mindhárom összecsapás 1-1-es döntetlenre végződött. Az átigazolási időszak azonban még nem járt le, így volt rá lehetőség, hogy újabb futballisták érkezzenek, és augusztus végén újabb három labdarúgóval gyarapodott a WBA kerete.

A legnagyobb szükség egy vérbeli gólvágóra volt, hiszen a másodosztályban legtöbb találatot szerzett csatárra, Lee Hughes-ra az együttes várhatóan hosszú időn keresztül nem számíthat, lévén a focista még tavaly halálos közlekedési balesetet okozott, és ezért a nyáron hatéves börtönbüntetésre ítélték. Az egyesület nem sajnálta a pénz, hiszen klubrekordnak számító összeget, 4,5 millió eurót fizetett a másodosztályú Cardiff Citynek a walesi válogatott csatárért, Robert Earnshaw-ért, akit több más élvonalbeli gárda is meg akart szerezni.

A másik két új igazolás lényegesen olcsóbb volt: a román balhátvédet, Cosmin Contrát kölcsönvették az Atlético Madridtól, a japán középpályásért, Inamoto Junicsiért pedig 300 ezer eurót kellett fizetni a Gamba Oszakának - ő azonban eleve sérülten érkezett, így aztán a szerződésbe belefoglaltak egy olyan záradékot, mely szerint ha Inamoto januárig nem épül fel, akkor a transzfer semmisnek tekinthető.

A keret tehát tovább erősödött, az eredmények azonban nem nagyon javultak: a három döntetlent két vereség követte, és az első győzelem sehogyan sem akart megszületni. Erre egészen a nyolcadik fordulóig kellett várni, amikor is a stabil kezdő emberré vált Gera hathatós segítségével sikerült a WBA-nak megszereznie a három pontot a Bolton Wanderers ellen. A drukkerek abban bíztak, hogy a csapat végre megindul felfelé a tabellán, de nem így történt, sőt, a helyzet tovább romlott.

A másik újonctól, a Crystal Palace-tól elszenvedett 3-0-s vereséget követően ugyanis Megson bejelentette, hogy nem óhajtja meghosszabbítani a szezon végén lejáró szerződését, de addig természetesen maximális erőbedobással dolgozik azon, hogy a csapat minél jobb eredményt érjen el. Igen ám, de a klub elnöke, Jeremy Peace ezt azonnali lemondásként értelmezte, legalábbis az egyesület hivatalos közleménye szerint, és így Megson munka, a csapat pedig edző nélkül maradt - ideiglenes jelleggel a korábbi pályaedző, Frank Burrow vette át a gárda irányítását.

Mint látható, az ügy kissé bonyodalmas, hiszen Megson állítja, hogy neki esze ágában sem volt lemondani, vagyis a klub egyoldalúan bontott szerződést vele, így aztán a felek ügyvédjeinek valószínűleg még jó darabig lesz munkájuk. Az angol lapok szerint egyébként Megson távozása már nyár óta lógott a levegőben, hiszen kapcsolata nem volt valami jó az elnökkel, mivel a tréner úgy vélte, hogy a klub komolyabb összeget is költhetett volna új focistákra - Peace szerint azonban az erősítések után ennél jobb eredményeket kellett volna elérni.

A nyáron igazolt focisták közül azonban kevesen váltak be; talán csak Greeninggel és Gerával lehetnek maradéktalanul elégedettek a The Hawthornsban: az eddig az összes mérkőzést végigjátszott Kanu mindössze két gólra volt képes, Earnshaw az elmúlt hétvégén szerezte meg első találatát (igaz, egyből duplázott), Albrechtsen nem tudta beverekedni magát a kezdő tizenegybe, Inamoto és Contra pedig még csak pályára sem lépett a szezon során.

A drukkerek most már csak abban bízhatnak, hogy egy új edzőnek sikerül majd felráznia a csapatot, de egyelőre azt sem tudni, hogy ki lesz Megson utódja. Az angol sajtóban ugyan röpködnek a nevek Sir Bobby Robsontól kezdve Bryan Robsonon és Gérard Houllier-n át egészen Glenn Hoddle-ig, de végső megoldás egyelőre nem született.