Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 11-én!

1939-ben ezen a napon játszotta első ún. War Time-mérkőzését Anglia nemzeti csapata. A brit labdarúgás történetével foglalkozó kiadványok nagyon akkurátusan minden háború alatt vívott mérkőzés mellett feltüntetik ezt a megnevezést, amelyet 1945 júniusától a Victory (Győzelem) elnevezés váltott. Az első találkozón 1939-ben Cardiffban Wales válogatottja volt az ellenfél. Maga a 90 perc nem érdemel különösebb figyelmet, Goulden szerezte az angolok, Glover a hazaiak találatát. A szűk hat esztendő alatt Skócia, Wales és Anglia nagyon sok mérkőzést vívott egymással, az angol városok közül helyszíne volt ezen találkozóknak Newcastle, Nottingham, Birmingham, Wolverhampton, Manchester, Liverpool és London.

1956-ban ezen a napon vb-selejtező apropójából találkozott egymással Franciaország és Belgium válogatottja. A hármas csoport (Izland szerepelt még a triászban) első találkozójára Párizsban került sor. A franciák különösen támadóik révén voltak ismertek az idő tájt, a Colombes stadion gyepére is olyan sztárok lépdeltek ki mint Roger Piantoni, Maryan Wisnieski vagy Jean Vincent, pedig különböző okok miatt Just Fontaine, Raymond Kopa, Léon Glovacki, Jacques Foix vagy Joseph Ujlaki nem is állt a válogatott felkészítéséért felelős Nicolas-Batteaux kettős rendelkezésére. A várakozásnak megfelelően francia támadásokkal kezdődött a mérkőzés, a "gólcsapot" először a 13. percben nyitották ki a hazaiak: Thadée Cisowski vette be Dresen kapuját, majd két perc múlva ismét bánatot okozott a belga egyesnek.

Az akkor 30 esztendős Cisowski (RC Paris) sok válogatottbeli társához hasonlóan nem Franciaországban született, a támadó a lengyelországi Laskivban látta meg a napvilágot. Éppen a rengeteg kiváló riválisnak köszönhető, hogy a háromszoros francia gólkirály (1956, 1957, 1959) pályafutása során csupán 13 mérkőzést (11 találat) játszott a válogatottban. A vendégek sem tétlenkedtek, rögtön a második találatot követő középkezdés után Houf révén szépítettek. Nem sokáig örülhettek, hiszen az első játékrészben még Vincent (18.) és Cisowski (44.) is gólt szerzett. Fordulás után a belgák játszottak szervezettebben, rendezték soraikat és Willems (61., 67.) duplájával szorossá tették a mérkőzést. Ám Cisowskit nem lehetett megállítani, a 72. és a 88. percben is talpra ugrasztotta a 46 049 nézőt, így mesterötösének köszönhetően (amely a második volt a francia válogatott történetében) a gallok 6-3-ra legyőzték Belgiumot.

Dévényi Zoltán