Máltán nem kér újabb zakót a Matthäus-csapat

Vágólapra másolva!
Vasárnap délben a margitszigeti Hotel Thermálban gyülekezett a szerdai, Máltán esedékes világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott kerete. Mind a húsz játékos megérkezett a sajtóértekezlet időpontjára, kivéve Gerát, Szélesit és Rabóczkit, akiket késő délutánra vagy estére vártak. A találkozó szerdán 19.30-kor kezdődik, a Ta'Qali Nemzeti Stadionban, játékvezető a finn Tony Asumaa. A válogatott hétfőn délelőtt 11 órakor különgéppel utazik a Földözi-tengeri szigetországba, s onnan a találkozó befejeztével, a csütörtök hajnali órákban tér vissza.
Vágólapra másolva!

Az ilyenkor már szokásos sajtóértekezleten Lothar Matthäus szövetségi kapitány és Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára beszélt. A főtitkár - mielőtt összegezte volna a vége felé közeledő esztendő tapasztalatait - bemutatta a szombathelyi Styl Ruhagyár által a "kaiserslauterni csoda", azaz a júniusi, Kaiserslauternben Németország felett aratott 2-0-s győzelem résztvevőinek adományozott mutatós egyenöltönyt. "Nagyon szépek ezek a zakók, reméljük, Máltán nem kapunk hasonlót" - jelentette ki tréfásan a főtitkár, majd sorolni kezdte a 2004-es év sikereit - amelyeket, sajnos, nem a zöld gyepen aratott a magyar labdarúgás.

A vívmányok között említette Berzi, hogy egy kis megtorpanást követően új erőre kapott a Bozsik-program - az OTP és a Mol félmilliárdos támogatásának köszönhetően -, s az állami csatornákon keresztül is várható pénz az utánpótlás-nevelés és a női futball megsegítésére. Az idén félévszázados jubileumát ünneplő UEFA nagylelkűen finanszírozza az úgynevezett "mini pitch programot", melynek keretében mintegy 30-40 műfüves kispálya épül az egykori grundok pótlására. Ugyancsak az UEFA pénzeli az MLSZ új székházának építését a kőérberki lakóterületen. A munkálatok márciusban indulnak, s a tervek szerint 2005 decemberére lesz kész a székház. Az MLSZ-nek 102 éves fennállása során először lesz saját székháza, egyszersmind vagyona, ami nem csekélység.

2005 februárjában megkezdődik az MLSZ által szervezett labdarúgó menedzserképzés a korábbi GYISM-államtitkár Dénes Ferenc irányításával. "Persze csapatépítés is folyik, nem csak székházépítés" - jegyezte meg Berzi, miközben átadta a szót a szövetségi kapitánynak.

"Az a lényeg, hogy a máltai mérkőzést megnyerjük, sőt még keményebben fogalmazok: meg kell nyernünk, hogy nagy célunkat megvalósítsuk" - kezdte Lothar Matthäus. Más lesz ez a találkozó, mint a zágrábi vagy a stockholmi volt - fejtegette a szakember, hiszen itt most a magyar válogatottnak támadnia kell és nyilván támadni is fog, nem úgy, mint az idegenbeli összecsapásokon. A vezetőedző a keretet is ennek megfelelően állította össze, azaz a támadó szellemű játékosok vannak többségben. "Elemeztem a máltaiak játékát, az elmúlt héten többször is megnéztem felvételről valamennyi vb-selejtező mérkőzésüket. A konklúzió: nekünk kell irányítani a játékot" - szögezte le Matthäus.

A szakvezető ennek ellenére nem bízza el magát, mert - mint mondta - "ez a vb-selejtező sorozat hemzseg a meglepetésektől". Példaként elég éppen a máltaiak Izland elleni döntetlenjét, vagy a Liechtenstein-Portugália találkozó eredményét említeni. "Két mérkőzést már elveszítettünk - bár Zágrábban és Stockholmban ki lehet kapni -, további vereségek már nem férnek bele, sőt a pontvesztésekkel is csínján kell bánnunk" - mondta a kapitány.

Az esztendő értékelésekor Matthäus így fogalmazott: "12 válogatott mérkőzést vívtunk, hat győzelem és hat vereség a mérlegünk. A tizenkettőből tizenegy alkalommal olyan csapattal mérkőztünk, amely előttünk áll a világranglistán. Ezt is figyelembe kell venni, amikor mérlegre tesszük az eredményeinket." A kapitány hangsúlyozta: olyan fiatalokat épített be a csapatba, akiknek a nevét egy éve jószerével még idehaza sem ismerték. "A magyar futball zavaros utóbbi húsz évét nem lehet nyolc hónap alatt semmissé tenni" - vonta le a következtetést a kapitány.

A magyar labdarúgó-válogatott küldöttsége hétfőn 11 órakor repül Máltára. A szerdán 19.30-kor kezdődő mérkőzésre Ta'Qaliban kerül sor, a világbajnoki selejtezőt az RTL Klub csúsztatva közvetíti. A csapat repülőgépe az összecsapás után még aznap este visszaindul Ferihegyre, s várhatóan 1 óra 30 perc körül érkezik meg.

A Máltára utazó húsz játékos:
kapusok: Király Gábor (Crystal Palace), Rabóczki Balázs (FC Kobenhavn), Szűcs Lajos (FTC)
hátvédek: Füzi Ákos (MTK), Gyepes Gábor (FTC), Juhász Roland (MTK), Stark Péter (Győr), Szélesi Zoltán (Energie Cottbus)
középpályások: Dárdai Pál (Hertha BSC), Fehér Csaba (PSV Eindhoven), Hajnal Tamás (Sint-Truiden), Huszti Szabolcs (FTC), Lipcsei Péter (FTC), Rósa Dénes (FTC), Tóth Balázs (Fehérvár)
csatárok: Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Kovács Péter (Viking Stavanger), Rajczi Péter (Ujpest FC), Torghelle Sándor (Crystal Palace), Waltner Róbert (ZTE).

A máltai keret:
kapusok: Justin Haber (Birkirkara), Saviour Darmanin (Pieta Hotspurs)
védők: Ian Azzopardi (Floriana), Roderick Briffa (Birkirkara), Jeffrey Chetcuti (Sliema Wanderers), Ian Ciantar (Floriana), Luke Dimech (Mansfield Town), Adrian Pulis (Hibernians), Brian Said (Sliema Wanderers), Steve Wellman (Floriana)
középpályások: Gilbert Agius (Valletta), Stefan Giglio (Sliema Wanderers), George Mallia (Birkirkara), Claude Mattocks (Sliema Wanderers), Peter Pullicino (Hibernians), Kevin Sammut (Msida St. Joseph), Ivan Woods (Pieta Hotspurs), Antoine Zahra I (Birkirkara)
csatárok: Etienne Barbara (Marsaxlokk), Andrew Cohen (Hiberninians), Michael Galea (Birkirkara), Michael Mifsud (Lilleström).

Ch. Gáll András