Málta most is megtréfálná válogatottunkat

Vágólapra másolva!
A nyolcvanas évek végén két vb-selejtezőn is döntetlent ért el a magyar labdarúgó-válogatott ellen Málta nemzeti tizenegye. A mieinkhez hasonlóan szintén német edző, közelebbről Horst Heese által dirigált együttes az akkori eredmény megismétlére törekszik.
Vágólapra másolva!

"Vajon van-e esélye Máltának az egykoron világverő magyar csapat ellen?" - teszi fel a kérdést a jól csengő nevű The Times of Malta cikkírója. Az írás végére elárulja a választ vagy inkább a reményeit a publicista, ám elemzését a régi, dicsőséges magyar foci bemutatásával kezdi.

Az Aranycsapat

A "száguldó őrnagy", azaz Puskás Ferenc félelmetes bal lábától rettegett a világ, s a csatárt fél évszázada Isten ajándékaként tisztelték Magyarországon. Puskás a magyar foci ikonjává vált. Az "ígéret földje", a világbajnoki trófea rendkívül közel volt az Aranycsapathoz, miután az 1954-es vb-döntőben azzal a német válogatottal találkozott Bernben, amelyet pár nappal azelőtt 8-3-ra elpáholt. Ám a lehetetlen megtörtént, s 3-2-re kikaptak a magyarok a fináléban 50 évvel ezelőtt - Puskás, Kocsis, Hidegkuti csapata tehát elbukott.

A fájdalmas blamázst egy parádés időszak előzte meg, a Vörösök - így nevezi a mieinket a cikkíró - három évig veretlenek maradtak, és 1953 novemberében 6-3-ra legyőzték a bevehetetlennek hitt Wembleyben Angliát. Azelőtt egy évvel, 1952-ben olimpiai aranyat nyertek a magyarok, ám négy évvel később a szovjet tankok a földbe döngöltek mindent, s ez a labdarúgásra is rányomta a bélyegét: néhány sztárjátékos külföldi csapatok nemzeti dresszében tűnt fel, s többé nem is öltötte magára a magyar válogatott mezét.

Az 1956 utáni történtek

Az 1956-os forradalom drámai fordulatot hozott a magyar labdarúgásban, a megtépázott tekintélyt legközelebb 1962-ben sikerült valamelyest visszaszerezni, amikor a a chilei világbajnokságon és az angliai vébén is a negyeddöntőig menetelt a gárda. 1954 óta mindössze hatszor jutottak ki nagy világversenyre a magyarok, ami nincs összhangban a hajdani világverő csapat múltjával. A rehabilitálás - folytatja a publicista - a Magyar Labdarúgó Szövetség feladata. A magyar labdarúgás reneszánszát az egykori német szupersztár Lothar Matthäustól várja az ország.

Annak ellenére is, hogy a Svédország és a Horvátország elleni két 3-0-s vereség nem tűnik jó ómennek a 2006-os kvalifikáció szempontjából, még az Izland elleni egygólos győzelem ellenére sem. Ettől függetlenül most nincs más célja a Matthäus-csapatnak, mint a máltai győzelem kivívása. Minden bizonnyal jól felkészülnek a vendégek a lelkes és robusztus játékosokból álló hazai csapat játékából, nem elfelejtve a máltaiak Izland elleni bravúrját, no meg a másik végletet, a svédek elleni csúfos (7-0) kudarcot. Az eddigi mérleg 4-2-0 a magyarok javára, ám ez nem adhat okot elbizakodottságra a szintén német Horst Heese együttese ellen.

Megérkeztek a magyarok
Hétfő délután megérkezett Máltára a magyar U21-es és a felnőtt válogatottat szállító különrepülőgép. A csapatok - amelyeket 20 Celsius fok körüli hőmérséklet és felhős idő fogadott - már el is foglalták tengerparti szálláshelyüket. Késő délután Lothar Matthäus szövetségi kapitány egy közeli edzőközpontban vezényel edzést az A válogatottnak. A gyakorláson még nem vesz részt a csapatkapitány Gera Zoltán, mivel ő csak este érkezik meg Angliából, egy közvetlen járattal. Kedden szintén 18 órától, de már a szerdán 19.30-kor kezdődő világbajnoki selejtező helyszínén, azaz a Ta'Qali-stadionban tréningezik a magyar csapat. A 21 éven aluliak Európa-bajnoki selejtezőjére kedden 13 órától, Gozón, Xevkijában kerül sor. (MTI)
A nyolcanas évek máltai fricskái, jelenlegi magyar légiósok

Magyarországnak nem szabad elfelejtkeznie a 80-as években lejátszott két mérkőzésről: 1988-ban La Vallettán 2-2, Budapesten pedig 1-1 volt a két nemzeti csapat összecsapásának a végeredménye - mindkettő vb-selejtező volt! A két találkozó főhősének Carmel Busuttil bizonyult - ő lőtte mind a három máltai gólt, jelenleg pedig Horst Heese segédedzője a válogatottnál.

Mindeközben a magyarok egyfolytában azon voltak, hogy visszaszerezzék a régi hősök által kivívott hírnevet, az áttörés azonban azóta sem történt meg. Ezekben a hónapokban 12 olyan légiósa van a válogatottnak, aki külföldi csapatokban játszik, mégpedig a következőkben: Németország (Hertha, Stuttgart, Cottbus), Anglia (Crystal Palace, West Bromwich Albion), Hollandia (PSV Eindhoven, Roda), Norvégia és Törökország. A 16 csapatos hazai bajnokságból a nemzeti együttesbe - a cikk szerzője szerint - a három legerősebb klub, azaz a Ferencváros, az Újpest és a Vasas delegálja a legtöbb játékost. A válogatottban nincsenek sztárjátékosok, a csapat taktikája a kollektív szervezettségre, a hatásos "passzolgatós" és megbízható játékra épül.

Matthäus a gyengébb kezdet ellenére bízik abban, hogy visszahozhat valamit a múlt dicsőségéből, s reális esélynek tartja a 2006-os németországi vb-kvalifikáció kivívását. Vajon mihez kezdenek a hazaiak a törekvő vendégekkel, s visszajön-e a svédek ellen összezuhant önbizalmuk? Málta a hazai drukkerek biztatásában és a kollektív fegyelmezettségben reménykedhet, míg a magyarok a "régi varázs újraélesztési törekvései" miatt harcolhatnak ki győzelmet.

Mindazonáltal Heese és Busuttil csapata abban bízik, hogy a nyolcvanas évek végén elért eredményt megismétlik - szögezte le cikkében Alex Vella, a máltai szövetség sajtóreferense a The Times of Malta hasábjain.

jp - [origo]

A 8. csoport állásamgydvgkp
1.Svédország430114-29
2.Bulgária32109-47
3.Horvátország32106-27
4.Magyarország31023-83
5.Izland40134-101
6.Málta30121-110