Máltán életben maradt a magyar vb-remény

Vágólapra másolva!
Ha a vártnál sokkal szerényebb teljesítménnyel is, de a magyar labdarúgó-válogatott szerdán este 2-0-ra győzött a máltai selejtezőn, így megmaradt az esélye a 2006-os világbajnoki részvétel kiharcolására.
Vágólapra másolva!

"Csalódott vagyok az eredmény miatt. Természetesen nem vártam csodát, de hittem abban, hogy legalább egy pontot szerezhetünk. Nem volt szerencsénk, mert tudásunkhoz mérten jól játszottunk, helyzeteink is akadtak, ám azokkal nem tudtunk élni. Morálisan nagyon rossz egy csapatnak, ha esélytelenként többször is megugorja a szintet, ám végül mégis alulmarad. Nagyon sajnálom a fiúkat, Briffa remekül játszott, de ezt elmondhatom mindenkiről. A csapatszellem ideális, azt hiszem, a lehető legjobb az atmoszféra az együttesen belül" - mondta Horst Heese, a hazaiak szintén német szakvezetője.

Kollégája kiemelte, hogy a három pont megszerzése mellett az is nagy eredmény, hogy a magyar kapu érintetlen maradt. "Kissé még rutintalanok vagyunk, ezért nem volt egyszerű a dolgunk, de kiharcoltuk, kiküzdöttük a sikert. Tovább él a remény a továbbjutásra, most ez a legfontosabb. Gratulálok ellenfelünknek, igencsak megnehezítették a dolgunkat" - jegyezte meg Lothar Matthäus.

"Gratulálok csapatomnak, hogy három, rendkívül fontos pontot gyűjtött ezen a nehéz találkozón. Sérülések miatt több fiatalt is pályára kellett küldenem, de bebizonyították, hogy számíthatok rájuk, folyamatosan fejlődnek" - mondta a szakvezető.

Az első félidőben szép gólt szerző Gera Zoltán mellett Király Gábor volt a csapat legjobbja, aki elmondta: "A hazaiak nem sokszor jutottak el a kapunkig, amikor azonban odaértek, mindig veszélyesek voltak. Tettem a dolgomat, és mivel nem kaptam gólt, úgy érzem, hogy nem vallottam szégyent, és magam is kivettem a részem a sikerből, mint a csapat többi tagja."

Matthäus iskolalátogatáson
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus pénteken meglátogatja az angyalföldi Szabó Ervin Gimnáziumot (amely az Országbíró utca és a Hajdú utca sarkán található). A 11 óra 30 perckor kezdődő közönségtalálkozóra az iskola két tanára, Skultéty Tamás újságíró és Varga László, korábbi FIFA-kerettag játékvezető-asszisztens invitálta a német szakembert, aki örömmel tesz eleget a meghívásnak. Különösképpen két okból, egyrészt, mert a gimnáziumban labdarúgóosztályok is működnek, s mert fontosnak tartja, hogy a magyar fiatalok ismét a labdarúgás felé forduljanak. (mlsz.hu)


Matthäus szerint nem kell messzemenő következtetést levonni abból, hogy a svédek 7-0-ra nyertek Máltán. "Mi 1986 óta nem szerepeltünk világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon. A svédek rendre ott voltak ezeken a világversenyeken. Náluk Larsson, Ibrahimovic és Ljungberg szerepel, a Barcelonából, a Juventusból és az Arsenalból: lássuk be, nálunk nem ilyen erős a kínálat. Nálunk is akadnak labdarúgók neves klubokból, de többen csak a kispadon ülnek, vagy csereként játszanak. Egyelőre pusztán az a vágyam, hogy ők állandóan pályára lépjenek a bajnokikon: ugyanis ha lenne meccsrutinjuk, máris jobban állnánk. A nemzetközi tapasztalat a válogatottban nagyon hiányzik, ám legyünk türelemmel."

A magyar válogatott helyzete nehéz, de nem reménytelen a jövő évi folytatást tekintve. A továbbjutáshoz vagy a pótselejtezőt érő második hely eléréséhez azonban a szerda estinél sokkal jobb játékra lesz szükség.

(MTI)

Nem játszott jól, de legalább nyert a magyar válogatott a máltai selejtezőn, amelyen a bravúrokat bemutató Király mellett Gera, Hajnal és Huszti játszott az átlagosnál elevenebben, igaz, utóbbi elsősorban a támadásokban jeleskedett, a védekezésben már kevésbé. Mindezt beszélgetésünk során Huszti is elismerte, de mint elmondta, ezúttal valóban az eredmény volt a legfontosabb.

- Egyetért azzal, hogy nem igazán jó játékkal sikerült nyerni Máltán, amelyhez Király Gábor bravúrjai is kellettek?
- Valóban nem játszottunk jól, és Király Gabinak is sokat köszönhetünk, nem véletlenül remekel az angol élvonalban is hetente, ám ezúttal tényleg a győzelem volt a legfontosabb számunkra. Egy játékos általában érzi, miként megy neki a játék, vagyis tudtuk mi is, hogy nem villogtunk Máltán, ezért a meccs után csak a három pontnak tudtunk örülni, annak viszont nagyon.

- Mire véli, hogy védekezésben - jóllehet amolyan balhátvédből indulva nyolcvan métereket kellett futnia oda-vissza - meg sem közelítette a támadásban nyújtott produkcióját, hiszen több hosszú indítás is gyakran átszállt a feje felett, amivel a hazaiak több támadást vezettek az oldalán?
- Éreztem én is, hogy a védekezésem nem az igazi, sőt úgy érzem, hogy a Békéscsaba elleni bajnoki óta mintha kissé elveszítettem volna a fonalat, de hiszem, hogy újra megtalálom a ritmust. Ugyanakkor Máltán legalább a gólpasszommal sikerült jó élményeket szereznem. Nem mentegetőzésként mondom, hiszen boldogok vagyunk, hogy a Fradival is három fronton, a bajnokságban, az UEFA-kupában és a Magyar Kupában vagyunk érdekeltek, ám tény: a szerda-szombat ritmus azért egy idő után kimerítő. Mindez a Pécs elleni bajnokinkon is kiütközött, ettől függetlenül bátran kijelenthetem, hogy nagyon szerettünk volna nyerni, mégsem sikerült, mivel egységesen gyengélkedtünk azon a meccsen.

- Nem lehet, hogy a tudatalattijuk dolgozik erősen, amikor a telt házas Feyenoord elleni fellépés után alig háromezer néző előtt lépnek pályára?
- Ebben is lehet igazság, ám mi ezt nem hozhatjuk fel indokként, nem is hozzuk, ugyanis tényleg minden meccsre úgy megyünk ki, hogy nyerünk. Más kérdés, hogy ez nem mindig sikerül, viszont nem csak közhely, miszerint profi labdarúgóként a körülményektől függetlenül minden meccsen a legjobbat kell kihozni magunkból. Feladat még az őszi idényben is lesz bőven, hiszen a ZTE és a Honvéd elleni bajnoki, valamint a Magyar Kupában a pécsi meccsünk mellett még három UEFA-kupa-meccsre kell tökéletesen ráhangolódnunk. Zalaegerszegen három sárga lap miatt nem játszhatok, de remélem, hogy a csapat nélkülem is megnyeri a nagyon fontos meccset, mivel szeretnénk őszi elsőként zárni. A válogatottal pedig jövőre meg kell kísérelni kiharcolni a továbbjutást, amirez szerencsére a máltai győzelemmel megmaradt az esélyünk.

Bánki József

[origo]