Vágólapra másolva!
A hét végén nem csak Spanyolországban rendeztek "clasicót", hiszen sor került a skót örökrangadóra, az Old Firmre is, amely ezúttal sem múlt el botrány nélkül. Írországban az utolsó fordulót rendezték meg, amelyen eldőlt az aranyérem sorsa - a Shelbourne javára, míg Franciaországban a tradicionális nagycsapatok (a PSG, a Marseille és a Monaco) egyaránt gyengélkedik.

A skót bajnokságban tulajdonképpen egyetlen olyan összecsapás van, amelyre a nemzetközi futballközvélemény is odafigyel, és ez nem más, mint az Old Firm, vagyis a két glasgow-i gárda, a Rangers és a Celtic találkozója. A hét végén is derbire került sor, és a Rangersnek sikerült megszakítania 2002 decembere óta tartó bajnoki nyeretlenségét a Celtickel szemben, a meccs azonban mégsem erről, hanem a rengeteg szabálytalanságról és incidensről marad emlékezetes.

A Kelták a legutóbbi Old Firm derbin nem szenvedtek vereséget ősi riválisukkal szemben - legalábbis a bajnokságban, hiszen másfél héttel ezelőtt a Ligakupából éppen a Rangers verte ki őket. A Celtic akkor azonban kissé tartalékosan lépett pályára, míg most csak Didier Agathe hiányzott sérülés miatt.

A hazaiaknál is mindenki Alex McLeish mester rendelkezésére állt, még a spanyol csatár, Nacho Novo is, akit a múlt héten ugyan kiállítottak, de a videófelvételek alapján törölték a piros lapot, és így az eltiltását is. A találkozó rendkívül feszült hangulatban kezdődött, és a Celtic előtt adódott az első helyzet, ám Henri Camara a felső kapufát találta telibe. Negyedóra elteltével pedig a hazaiak szereztek vezetést, miután Jos Valgaeren tizenegyest érően buktatta Novót, és a büntetőt maga a sértett értékesítette.

A gólt követően a Rangers cserejátékosa, Bob Malcolm kissé elragadtatta magát, és a kispadról mutogatni kezdett a vendégdrukkereknek, amit azonban egy rendőr kiszúrt, és közszeméremsértés miatt (!) az öltözőbe küldte a játékost, aki csak a második félidőben térhetett vissza a kispadra. Így aztán nem láthatta, amint csapata kettőre növeli előnyét: az egy korábbi ütközés miatt bekötött fejjel futballozó Dado Prso bólintott a hálóba egy szabadrúgást követően.

Ezt követően végképp elszabadultak az indulatok: a vendégek angol középpályása, Alan Thompson a Rangers dán szélsője, Peter Lövenkrands felé tett egy fejelő mozdulatot, mire a hazai focista teátrálisan elesett, a bíró pedig kiállította a Celtic futballistáját. Nem sokkal később Lövenkrands is sárga lapot kapott egy durva belemenésért - a vendégek szerint őt is ki kellett volna állítani, és a Rangers mestere, Alex McLeish a biztonság kedvéért a szünetben le is cserélte.

A második félidő elején tovább fogyatkozott a Celtic, mivel Chris Sutton pár percen belül kétszer is kézzel ért a labdába, és mindkét megmozdulásért sárga lapot kapott. A vendégek azonban kilenc emberrel is vezettek veszélyes támadásokat, a Rangers pedig kihagyta a helyzeteit, így egészen az utolsó percig maradt izgalom a kétgólos különbség ellenére is.

A Celtic akár nyolc emberre is fogyatkozhatott volna, hiszen Camara kevéssel a lefújás előtt hatalmasat rúgott Grégory Vignalba, de a játékvezető ezt nem vette észre. Az eredmény azonban nem változott, így a Protestánsok egy pontra megközelítették a listavezető Katolikusokat - miközben a harmadik Aberdeen hátránya már kilenc pont a Celtickel szemben.