Vágólapra másolva!
A France Football immár hagyományosan közzéteszi azon ötven játékos listáját, akiket érdemesnek tart a legjobb Európában futballozó játékosnak járó díjra, az Aranylabdára. A trófea győztesét december 14-én hirdetik ki, addig is szeretnénk bemutatni az ötven jelöltet, némi esélylatolgatással fűszerezve.

Szülővárosa legnagyobb klubjában, a Sport Recifében kezdett el futballozni. Már tizenévesen az ország egyik legpatinásabb egyesületéhez, a Vasco de Gamához került, ahol hamar bekerült a kezdő tizenegybe. Az 1995-ös országos bajnokságban 21 mérkőzésen kapott lehetőséget, s a következő esztendőben ugyan kevesebbet játszott, de sokkal több gólt ért el. Legnagyobb sikerét 1997-ben érte el, amikor a Vascóval aranyérmet szerzett, pályára lépett a Palmeiras elleni fináléban is.

A következő évben a riói állami bajnokságban nyert a csapattal, és folyamatos jó teljesítménye szép lassan a szövetségi kapitánynak is feltűnt: 1999 márciusában végre meghívót kapott a selecaóba a Koreai Köztársaság elleni barátságos mérkőzésen. A következő évet még a Vascóban töltötte, majd miután részt vett a 2001-es Copa Américán, Európába igazolt, az Olympique Lyon vette meg. Pedig a kontinensviadalon nem remekelt, majd egy évig ki is került a válogatottból, a 2002-es vébére sem utazhatott. A lyoniaknál rögtön meghatározó játékossá vált, és a szezon végén aranyéremnek örülhetett, majd a következő két pontvadászatban is bajnoki címet szerzett.

Az előző szezon második felében, vagyis tavasszal nem volt olyan gólerős a Lyon színeiben, mint a tavalyi esztendő végén, de azért így sem lehetett rá panasz, hiszen három találatot szerzett, ráadásul mindegyiket a pontvadászat hajrájában. A Bastia elleni gól különösen fontos volt, hiszen ez győztes találatnak bizonyult. De eredményes volt a Bajnokok Ligájában is, ahol a nyolcaddöntőben a Real Sociedad elleni gólja szintén győzelmet, és - mint kiderült - továbbjutást ért. Összességében véve nagy szerepe volt abban, hogy a lyoniak sorozatban harmadik bajnoki címüket is megszerezték a Ligue 1-ben.

A nyáron volt iránta érdeklődés Spanyolországból, de maradt a Lyonnál, és továbbra is meghatározó embere a gall bajnokcsapatnak. Ősszel a bajnokságban eddig három gólig jutott, és egyszer a BL-ben is betalált. Menet közben a brazil válogatottban is alapemberré vált, és szinte kihagyhatatlan a selecaóból - amellyel Budapesten is járt a tavasszal -, a nemzeti tizenegyben azonban 2004-ben nem tudott gólt szerezni. Kiváló rúgótechnikával rendelkezik, góljai nagy részét szabadrúgásból és távoli bombákból szerzi. Alapjában véve nem nyújtott rossz teljesítményt az esztendőben, de jelölésében nagyban közrejátszik az is, hogy a francia bajnokcsapatban szerepel, a díjat pedig a France Football adja oda.