Társoldalunk:

Új edzőt keres a gyengélkedő Southampton

2004.11.23. 8:53

A Southampton hívei aligha gondolták a bajnoki rajt előtt, hogy náluk zajlik majd a Premier League jelenlegi szezonjának első edzőcseréje, ám így történt: a csupán pár hónappal korábban kinevezett Paul Sturrock már a második forduló után lemondott posztjáról. Az eredetileg ideiglenes utódként megbízott Steve Wigley pedig azóta is a kispadon ül, annak ellenére, hogy a csapat nem remekel.

A Szentek újkori történetük legnagyobb sikerét érték el a 2002-2003-as idényben, amikor bejutottak az FA-kupa döntőjébe, a bajnokságban pedig a tabella első felében zártak. Ehhez képest az előző pontvadászat katasztrofálisan sikerült: a csapat csak 12. lett, arról nem is beszélve, hogy tíz fordulóval a zárás előtt a sikeredző, Gordon Strachan lemondott posztjáról - utódja pedig egy másik skót, Paul Sturrock lett, akinek nem sikerült felráznia a gárdát. Na, majd a felkészülési időszakot követően az új mester jobban fogja ismerni a csapatot - gondolhatták a fanatikusok, akik abban is bíztak, hogy a nyáron az egyesület jelentősen erősít majd.

A bajnokság kezdete előtt három új szerzemény érkezett a Szentekhez, miközben a meghatározó emberek közül senki sem ment el (az ecuadori csatár, Agustín Delgado szerződését felbontották, a kevés lehetőséget kapott Fitz Hall pedig 1,5 millió fontért a Crystal Palace-ba szerződött), vagyis a csapat papíron valóban erősebb lett. A belga balhátvédet, Jelle van Damme-ot az Ajaxtól vették meg 2,5 millió fontért, az Aston Villának kétmillió fontot fizettek a hórihorgas csatárért, Peter Crouchért, míg a svéd válogatott középpályás, Mikael Nilsson ingyen érkezett a Halmstads BK-tól. Utóbbi két futballista pályára is lépett az első fordulóban az Aston Villa ellen, és bár a mérkőzést a birminghamiek nyerték meg, ez nem számított különösen rossz eredménynek.

Otthon nyert a Villa
A Premier League 14. fordulójának hétfői meccsén az Aston Villa Solano 57. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Tottenham együttesét. A birminghamiek sikerükkel - a Manchester Unitedet is megelőzve - feljöttek az ötödik helyre a tabellán. David O'Leary csapata legutóbbi 5 meccsén 13 pontot gyűjtött.
Ennek ellenére a jelek arra mutattak, hogy nincsen minden rendben a klub körül. A híresztelések ugyanis arról szóltak, hogy a focisták nem kedvelik a szakvezetőt, aki korábban csak alacsonyabb osztályokban, illetve Skóciában dolgozott, és így szinte semmi tekintélye nem volt a labdarúgók előtt, akik ráadásul Sturrock edzésmódszereit sem fogadták el. A csapat legnagyobb sztárja, James Beattie a pletykák szerint a nyáron be is jelentette távozási szándékát, és az Aston Villa le is igazolta volna, de a klub nem engedte el, ami tovább növelte a feszültséget. Ezzel együtt a második fordulóban, hazai pályán a Blackburn Rovers ellen sikerült nyerni 3-2-re (a győztes találatot éppen Beattie szerezte), de a mérkőzés után Sturrock bejelentette távozási szándékát. A felek közös megegyezéssel bontottak szerződést, és az elnök, Rupert Lowe részben a média negatív hozzáállását vádolta a döntés miatt, mondván, a sajtó pletykái szép lassan önálló életre keltek, és lehetetlenné tették Sturrock munkáját. Mindazonáltal azt ő sem cáfolta, hogy a tréner és a játékosok közötti kapcsolat nem volt ideális.

Lowe ideiglenes jelleggel Steve Wigleyt jelölte ki a posztra, ami nem számított ismeretlen területnek a szakember számára, hiszen az év elején, Strachan távozása után két mérkőzésen már dolgozott hasonló szerepkörben a Szenteknél. Most azonban a jelek szerint több időt kapott, mert még mindig ő ül a Southampton kispadján, noha az angol lapok hétről hétre arról cikkeznek, hogy ki kerül a helyére (leggyakrabban Glenn Hoddle nevét emlegetik). Wigley mellé érkezett még a szakmai stábba a francia Christian Damiano, aki pályafutása nagy részében Gérard Houllier asszisztense volt (a gall korosztályos válogatottnál és a Liverpoolnál is), de dolgozott a Fulham és a Nantes együttesénél is.

Thaiföldi zenekonszern érdeklődik a Liverpool iránt
Egy thaiföldi szórakoztató-ipari óriáscég élénken érdeklődik a főrészvényesi pozíció iránt az FC Liverpool labdarúgóklubnál. "Jelenleg még az egyeztető tárgyalá-sok zajlanak. Ha megálla-podunk, akkor 30 %-ot kívánunk megszerezni az egyesületből, 115 millió dollár értékben" - jelentette be Paiboon Damrongchait-ham, a GMM Grammy konszern vezetője. Májusban Thakszin Sinavatra, a távol-keleti ország miniszterelnöke fontolgatta, hogy ugyanek-kora részesedést vásárol a Liverpoolban, s az üzlet fedezetére egyszeri sorsjegyet hoz forgalomba, ám később elállt tervétől. (MTI)
A bajnoki rajtot követően ráadásul nem csak a szakmai stáb összetétele változott, hanem a kereté is, hiszen a Szentek még két focistát szerződtettek. A francia Guingamp tunéziai védője, Aleddin Jahia 350 ezer fontba került, míg a Bröndby svéd középhátvédje, Andreas Jakobsson ára egymillió font volt - ám az újabb erősítések ellenére a Szentek egyre lejjebb csúsztak a tabellán. Wigleyvel a kispadon tíz bajnokin keresztül nyeretlen volt a gárda, és csak a 13. fordulóban sikerült ismét győznie - az áldozat a regionális rivális Portsmouth volt, és ez a győzelem minden bizonnyal megmentette a trénert a menesztéstől.

A gyengélkedés egyik oka a példátlan sérüléshullámban keresendő: a svéd középhátvéd, Michael Svensson még a bajnoki rajt előtt kidőlt a sorból, és még nem is lépett pályára, de hosszabb-rövidebb ideig a Szentek nem számíthattak Daniel Higginbothamre, Graeme le Saux-ra, Jason Doddra, akik a védelemből hiányoztak, de a két csatár, Beattie és Kevin Phillips is kénytelen volt több meccset kihagyni. Ez utóbbi volt a legérzékenyebb veszteség, hiszen Wigleynek nem nagyon maradt bevethető támadója, így aztán az ifista Dexter Blackstock és Leon Best is bemutatkozhatott a Premier League-ben. Legutóbb pedig az angol élvonal egyik legjobb kapusának tartott Antti Niemi is megsérült, így a Szentek különengedéllyel kölcsönvették a Tottenham amerikai portását, Kasey Kellert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK