Vágólapra másolva!
A France Football immár hagyományosan közzéteszi azon ötven játékos listáját, akiket érdemesnek tart a legjobb Európában futballozó játékosnak járó díjra, az Aranylabdára. A trófea győztesét december 14-én hirdetik ki, addig is szeretnénk bemutatni az ötven jelöltet, némi esélylatolgatással fűszerezve.

Teljes nevén Vicente Rodríguez Guillem. Első klubja az UD Levante volt, amelyben már 17 esztendősen bemutatkozott, és három meccs elég volt neki, hogy megszerezze első gólját. A következő idényben a gárda a harmadik vonalban szerepelt, de visszajutott a Segunda Divisiónba, ahol Vicente már alapembernek számított, és nem is futballozott rosszul: az 1999-2000-es idényben 35 mérkőzésen hét alkalommal volt eredményes. Szerződtette is a Valencia, és Héctor Cúper edző rögtön a kezdő tizenegybe jelölte, pedig Vicentének olyan vetélytársa volt a középpálya bal oldalán, mint az argentin Kily González.

A két futballista tulajdonképpen váltogatta egymást a csapatban, de Vicente valamivel többet játszott, és eredményesebb is volt, öt góllal fejezte be az idényt. 2002 nyarán több külföldi gárda is érdeklődött iránta, a legkomolyabban a Juventus, és a drukkerek szerint mindez kicsit a középpályás fejébe szállt, de a játékos azóta ismét a régi formáját mutatja. A válogatottban 2001-ben mutatkozott be a franciák elleni barátságos mérkőzésen.

Az év első felében pazar formában futballozott a Valencia színeiben. A spanyol bajnokságban számtalan gólpassz mellett hét gólt ért el: a Deportivo elleni rangadón duplázott, akárcsak a Santander elleni összecsapáson, de bevette még az Atlético Madrid, a Sociedad és a Sevilla hálóját is. Vezéralakja volt a bajnoki címet nyerő Valenciának, de nem csak a Primera Divisiónban, hanem az UEFA-kupában is remekelt. A török Genclerbirligi elleni nyolcaddöntőn a hosszabbításban továbbjutást érő gólt szerzett, a döntőben pedig a meccs legjobbja volt: tizenegyesből ő szerzett vezetést a Valenciának a Marseille ellen, majd gólpasszt adott Mistának.

Az Európa-bajnokságon a spanyol válogatott mindhárom meccsét végigjátszotta, és a hispánok jobb teljesítményt nyújtó focistái közé tartozott, de ő is elmaradt a várakozástól, mint ahogyan az egész csapat. Az európai Szuerpkupa-döntőjében gólpasszt adott, majd ezt a trófeát is eltehette a vitrinbe, és az őszi idényt is jól kezdte: öt forduló alatt két találatot ért el a Primerában, azonban a Santander ellen megsérült, és azóta nem lépett pályára.