Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 30-án!

1960-ban ezen a napon született Gary Lineker, az angol válogatott történetének második legeredményesebb labdarúgója. A Leicester Cityben lett élvonalbeli játékos, 1978-ban mutatkozott be a ligában, a Rókáktól már sztárként szerződött 1985 nyarán az Everton FC-hez. Fantasztikus szezont produkált a Goodison Parkban, 40 góljának is köszönhetően megkapta "Az év játékosa" címet, klubja ezüstéremmel zárta a bajnokságot és az FA-kupát is.

Rögtön lecsapott rá az FC Barcelona, a katalánokkal 1989-ben KEK-győztes. Hazatérve Angliába három szezonon keresztül erősítette a Tottenham Hotspurt (FA-kupa-győzelem volt a "jutalma"), majd a japán Nagoja Grampus Eightben fejezte be pályafutását. Az angol válogatottban 1984 és 1992 között 80 mérkőzésen 48 gólt szerzett, amivel a 49 találatig jutott Bobby Charlton mögött a nemzeti tizenegy második legeredményesebb játékosa. Az 1986-os világbajnokság gólkirálya, az 1990-es torna elődöntőse, a két eseményen tíz gólt szerzett. A labdarúgás gentlemanje volt, profi pályafutása során egyetlen sárga lapot sem kapott!

1960-ban szintén ezen a napon több mérkőzést rendeztek a Bajnokcsapatok Európa Kupája második fordulójában. Itthon a legnagyobb figyelem - értelemszerűen - az Újpesti Dózsa fellépését kísérte, a lila-fehérek 20 ezer néző előtt a Benfica csapatát fogadták. A viszonylag gyér érdeklődés oka az volt, hogy a két csapat három héttel korábbi, lisszaboni összecsapása 6-2-es portugál győzelemmel zárult. A Török - Rajna, Sóvári, Szini, Várhidi, Borsányi, Jagodics, Göröcs, Szusza, Kuharszki, Halápi összetételű Dózsának így csak a szép búcsú maradt a Costa Pereira - Serra, Martins, Neto, Germano, Cruz, Augusto, Santana, José Aguas, Coluna, Cavém tizeneggyel pályára lépett Benfica ellen.

Nem kezdődött jól a mérkőzés, hiszen Joaquim Santana már az ötödik percben mattolta Törököt, s a későbbiekben is inkább a portugálok akarata érvényesült. A második játékrészben Halápi István (55. perc) és Szusza Ferenc (61.) góljaival az újpestiek azonban fordítotttak, s így a sorozat folyamán egyedüli csapatként legyőzték a következő év májusában, az FC Barcelona elleni BEK-döntőt is sikerrel abszolvált portugál bajnokcsapatot.

Dévényi Zoltán