Vágólapra másolva!
Kedden késő este újabb kérdések tisztázódnak a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Eldől, hogy a 6. forduló első játéknapján mely együttesek csatlakoznak a már továbbjutott PSV Eindhovenhez (E csoport), az AC Milanhoz és az FC Barcelonához (mindkettő F csoport), az Internazionaléhoz (G csoport) és a Chelsea-hez (H csoport). Még három hely kiadó a keddi játéknapon, ezekre az Arsenal és a Panathinaikosz (E csoport), a Werder Bremen és az FC Valencia (G csoport), illetve a címvédő FC Porto, a Paris Saint-Germain és a CSZKA Moszkva (H csoport) pályázik - különböző esélyekkel.

Az E csoportban viszonylag egyértelmű a helyzet, az eindhoveniek mögött 2. helyen álló Arsenal akkor búcsúzik, ha vereséget szenved vagy csak egy pontot szerez a Rosenborg ellen, míg a Panathinaikosz legyőzi a PSV-t. Pontazonosság esetén - ehhez a londoniak kudarca és az athéniak döntetlenje kell - az eltiltott Vieira, illetve a sérült Edu és Gilberto Silva nélkül felálló angol bajnok jut tovább az egymás elleni mérkőzéseken idegenben szerzett több gólja (Panathinaikosz-Arsenal 2-2, Arsenal-Panathinaikosz 1-1) alapján.

Az F csoportban a már továbblépett Barcelona és Milan számára a csoportelsőség a tét a Sahtar Donyeck, illetve a Celtic ellen, s hogy egyik sztárgárdának sem lesz sétagalopp a kedd esti mérkőzés, azt garantálja, hogy a hazai pálya előnyét élvező ukrán és skót együttes egyaránt az UEFA-kupás folytatást érő harmadik helyre hajt. Ennek megszerzésére a Celticnek nemcsak nagyobb múltja, hanem pontelőnye miatt is nagyobb esélye van, ráadásul a katalánokat két ponttal előző milánóiaknak sem kell feltétlenül győzniük Glasgow-ban a csoportelsőséghez.

A G csoportban sem nehéz kisakkozni a továbbjutást: az Angulót, Albedát és Ayalát nélülöző FC Valenciának 1-0-ra, vagy legalább két góllal kell győznie a nyolcaddöntőhöz a Werder Bremen ellen, pontazonosságnál ugyanis "életbe lép" a brémaiak 2-1-es hazai sikere. A rendkívül izgalmasnak ígérkező párharc kimenetele szinte megjósolhatatlan, mert bár a nehéz időszakot maga mögött tudó spanyol bajnok hazai pályán léphet pályára, a Werder a hétvégén egy hatgólos freiburgi győzelemmel jelezte kiváló formáját. A maratoni döntetlensorozatát szombaton szintén gólzáporos sikerrel megszakító Intert a csoportelsőség megszerzése motiválhatja a ponttalan Anderlechttel szemben.

A H csoportban a legbonyolultabb a helyzet, mert az is előfordulhat, hogy a címvédő FC Porto, illetve a PSG azonos pontszámmal és gólkülönbséggel végez, de ez - az egyszerű pontazonossághoz hasonlóan - a franciáknak kedvezne (FC Porto-PSG 0-0, PSG-FC Porto 2-0). A pillanatnyilag negyedik helyen álló CSZKA Moszkva csak akkor juthat tovább, ha legyőzi idegenben a PSG-t, s a portugál gárda veszít a Chelsea-vel szemben, mert az egymás elleni eredmények a legutóbbi BL-sorozat legjobbjának kedveznek (FC Porto-CSZKA 0-0, CSZKA-FC Porto 0-1).

A Chelsea edzője, José Mourinho annak ellenére nehéz estére számíthat Portóban, hogy csapata már biztos továbbjutó. A hazai szurkolók egy jelentős része ugyanis képtelen megbocsátani minden idők legsikeresebb Porto-trénerének, hogy a BL-győzelem után nyáron elhagyta a klubot; nemtetszésüket a közelmúltban egyesek köpés, mások halálos fenyegetések formájában fejezték ki, ám a Mourinho ellenes közhangulat valószínűleg akkor éri el a csúcspontját, ha a Chelsea ma este elüti a továbbjutástól portugálokat, ami elég könnyen előfordulhat. Mourinho mindenesetre testőri védelmet kap, Victor Fernandez, a Porto jelenlegi edzője pedig abban bízik, hogy játékosai éppen az egykori mester által felkeltett bizonyítási vágy hatására lehetnek képesek a Premier League nagy formában lévő listavezetőjének legyőzésére.

(MTI) / [origo]