Társoldalunk:

Fehér Csabáéknál járt az MTK pályaedzője

2004.12.14. 13:33

Honi edzőink elmúlt hetekben tett tanulmányútjai sorából a belga és holland csapatok sem maradtak ki. Lőrincz Emil, az MTK pályaedzője a holland pontvadászat listavezetőjénél, a PSV Eindhovennél vendégeskedett, míg Tóth Bálint, a Lombard FC Pápa szakvezetője a belga Standard Liege gárdájánál járt.

Lőrincz Emil, az MTK pályaedzője Fehér Csaba jelenlegi klubjánál, a holland bajnokságot magabiztosan vezető PSV Eindhovennél vendégeskedett. "A PSV-nél valóban szuper körülmények között készülhetnek a játékosok, minden feltétel adott a minőségi képzéshez. Sajnos nálunk még mindig nem ritka, hogy salakos vagy földes pályán készülnek a fiatal labdarúgók. A PSV-nél az ifitől az első csapatig ugyanazt a szisztémát játsszák, ráadásul szervezetten, precízen folyik a munka minden korosztályban."

"A hollandok mennyiségben nem edzenek annyit, mint a magyarok, viszont a tréningek minőségben és dinamikában erősebbek. Guus Hiddink edzésein például akadtak gyakorlatok, amit nem százszázalékos intenzitással végeztek a futballisták, a játékot azonban halálosan komolyan vette mindenki. Ugyanúgy ütköztek és csúsztak be a tréningen, mintha tétmeccset játszottak volna. Egyébként két bajnoki mérkőzést is láttunk, méghozzá az Ajax, valamint a PSV soros fellépését, ám egyik sem volt élvezetes kilencven perc, az iramra azonban nem lehetett panasz. A holland iskolának megfelelően a játékosok képzettek, gyorsan gondolkodnak és gyorsan cselekednek, a magyar labdarúgóknak elsősorban ebben kellene fejlődniük" - szögezte le Lőrincz Emil.

Tóth Bálint, a Lombard FC Pápa vezetőedzője a Standard Liege vendégeként töltött néhány napot Belgiumban. "Nem először jártam külföldi klubnál, ráadásul a magyar viszonyokkal is tisztában vagyok, mégsem mondhatok mást, mint korábban: ég és föld az ottani és a magyarországi feltételek közötti különbség. A Standard Liege éves költségvetése például 11 millió euró, a stadion saját tulajdonban van, és most építenek 4,8 milliárd forintért egy modern utánpótlásközpontot, ami jövőre lesz kész. Egyébként az utánpótlásnevelés Belgiumban állami támogatást kap, miként a stadionokat is magánkézbe adták, mondván, azt tartsa el a tulajdonos."

"A Standard Liege-nél három sporttelepen 10 füves, 1 műfüves és 2 salakos pályát láttunk, amelyek mind villanyvilágítással vannak felszerelve, továbbá összesen 28 hordozható kaput számoltunk össze Őze Tibor kollégámmal. Az egykori belga válogatott kapus, Preud'homme a Standard szakmai igazgatója, és üzleti politikájuk szerint 500 ezer eurónál drágább játékost nem vesznek. Fél évvel a szerződés lejárta előtt a legértékesebb futballistáikat viszont eladják, s így igyekeznek fenntartani magukat. Mindezek után őszinte elismerésem a hazai tulajdonosoknak, hogy ilyen mostoha körülmények között is életben tartják a magyar futballt" - értékelte a Belgiumban látottakat Tóth Bálint.

Bánki József

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK