Vágólapra másolva!
Az SC Freiburg neve az elmúlt évtizedben tökéletesen összeforrott Volker Finkéével, hiszen a szakvezető immár 13 esztendeje ül az egyesület kispadján, és vezérletével a fekete-erdei klub a Bundesliga egyik legszimpatikusabb gárdájává nőtte ki magát. Finke pozíciója a legbiztosabb az élvonalbeli edzők között - pedig sokak szerint most, amikor a csapat katasztrofálisan szerepel, a váltás jót tenne a gárdának.

A freiburgiak az előző szezont a 13. pozícióban zárták, vagyis elkerülték a kiesést, ami egyértelműen sikernek számított, a nyár pedig szokás szerint nagy átigazolások nélkül telt el a klub háza táján. Bár az egyesület anyagi helyzete pár új szponzor érkeztével stabilabbá vált (a Dreisam-stadion viszont ennek következtében új nevet kapott, és a továbbiakban Badenova-stadionnak hívják), ám az így befolyt 2,5 millió eurót nem a csapat megerősítésére fordították.

Három új szerzemény azért érkezett a klubhoz, akik közül azonban a francia Regis Dorn régi ismerős volt, a fiatal Burkina Fasó-i Jonathan Pitroipa csak a jövő reménységének számít, a libanoni védő, Jusszef Mohammad neve hallatán pedig az ellenfelek nem estek kétségbe. Ezzel együtt azonban a szezonkezdet váratlanul jól sikerült a gárda számára: a második fordulóban ugyanis a VfL Wolfsburgot idegenben győzte le az együttes, márpedig erre (mármint hogy a Freiburg vendégként három pontot szerezzen) az előző szezonban egyetlen példa sem volt.

Ezt a győzelmet azonban nem követte újabb, és bár az együttes egészen a hatodik fordulóig veretlen maradt, a túlságosan sok döntetlen miatt nem állt valami előkelő helyen a tabellán. Ám még mindig jobb pozíciót foglalt el, mint jelenleg, hiszen a 17. játéknapot követően a Freiburg az utolsó, ráadásul az elmúlt hetek eredményei alapján a helyzet meglehetősen kilátástalan a gárda számára. A fekete-erdeiek sorozatban hét vereséget szenvedtek, három találkozón már gólt sem tudtak szerezni, a Werder Bremen elleni hazai 6-0-s fiaskó pedig egyenesen demoralizáló volt. A freiburgiaké a Bundesliga legrosszabb védelme, és csak a másik sereghajtó, a Hansa Rostock ért el kevesebb gólt náluk.

Mindezek ellenére a klub elnöke, Achim Stocker változatlanul kitart a szakvezető, Volker Finke mellett, és fel sem merült benne az edző menesztése - továbbra is tartja magát azon kijelentéséhez, hogy Finkét csak maga Finke menesztheti, vagyis csak akkor keresnek új edzőt, ha a jelenlegi maga mond le posztjáról. Kétségtelen tény, hogy Finkének nagyon sokat, szinte mindent köszönhet a klub: az általa kifejlesztett modell segítségével tudott életben maradni az egyesület, sőt felkapaszkodni az elitbe, és még a nemzetközi porondra is kiléphetett kétszer.

Az is biztos, hogy a jelenlegi gyenge szereplésnek sok olyan összetevője van, amiről nem a mester tehet. Elsősorban a sérüléshullámot lehet idesorolni: a nigériai védő, Seyi Olajengbesi a harmadik fordulóban térdszalagszakadást szenvedett, és legalább fél évre kidőlt a sorból, szintén a bajnokság elején sérült meg a bosnyák középpályás, Zlatan Bajramovic, aki ugyancsak alapembernek számított. A francia csatár, Abder Ramdane még egyetlen összecsapáson sem léphetett pályára, de a svájci Bruno Berner és Lars Hermel is csak egy-két összecsapáson szerepelt, sőt a középpályán Levan Ckitisvilinek is ki kellett hagynia pár fordulót. Márpedig a Freiburg kerete nem elég erős ahhoz, hogy ezt gond nélkül átvészelje.

Az viszont már inkább a tréner hibája, hogy a csapat képtelen a korábban tőle megszokott, rövid passzos játékot nyújtani, kevés a labda nélküli mozgás, és hogy az együttesnek nincsen egy állandó, kialakult taktikája. A szakértők szerint az sem tesz jót a csapatnak, hogy Finke látszólag elfogadja a kiesést, egyik nyilatkozatában elmondta, hogy véleménye szerint a Freiburg nem is való tartósan az élvonalba - a játékosok pedig mintha maguk is beletörődtek volna abba, hogy hamarosan a másodosztályban kergethetik a labdát. Igaz, a csapat Finkével a kispadon korábban kétszer is kiesett a legjobbak közül, de mindkétszer azonnal visszajutott, és az elnök kifejtette, hogy szívesebben követné ezt a gyakorlatot, mint hogy belevágjon a bizonytalanba egy új edző kinevezésével.

A jelek szerint a téli szezonban mindenesetre a mesternek lehetősége lesz arra, hogy megerősítse a gárdát, ám mindenképpen figyelmeztető jel lehet a számára, hogy a legutóbb példátlan eset történt: a szurkolók egy csoportja "Finke, raus!", azaz "Finke, takarodj!" kórusban tört ki. A többi drukker azonnal csendre intette őket, és rögtön a tréner éltetésébe kezdett, ám a szakember hitele fogyóban van.