Vágólapra másolva!
Az év első napjaiban csak kevés helyen történt érdemleges esemény a világ labdarúgásában, de azért akadt olyan ország, ahol a focisták ilyenkor sem kaptak pihenőt. Skóciában szokás szerint bajnoki fordulót rendeztek, míg Japánban a hagyományoknak megfelelően a Császár-kupa döntőjét bonyolították le.

Nem csak a briteknél pattog a labda január elsején: Japánban hagyományosan ilyenkor rendezik meg a Császár-kupa döntőjét, ami az ország legpatinásabb versengése, hiszen legelső kiírását még 1921-ben bonyolították le. Az idei tehát a 84. finálé volt, és a döntőbe ezúttal a tavalyi győztes Jubilo Iwata, illetve a Tokyo Verdy jutott be.

A papírforma a Jubilo győzelmét ígérte, mert a bajnokság decemberben befejeződött második szakaszában a tokiói együttes végzett előkelőbb helyen (a Verdy kilencedik, a Jubilo pedig 13. lett). A Jubilo gyengébb eredményét azonban csak egy kisiklásnak tartották a szakértők, elvégre a pontvadászat első felében a gárda ezüstérmes lett, míg a tokióiak akkor is csak a középmezőnyben szerepeltek - arról nem is beszélve, hogy a Jubilóban több válogatott focista is szerepel.

Ennek ellenére a Verdy kezdte jobban a mérkőzést, Hiramoto Kazuki több nagy helyzetet is elhibázott, de tíz perccel a szünet előtt a tokóiak így is megszerezték a vezetést: Hiramoto fejese ugyan kipattant a kapufáról, de Iio Kazunori a hálóba juttatta a labdát.

Nem sokkal később úgy tűnt, fordulópontjához érkezett a találkozó: a középpályán Kobajasi Josijuki szabálytalankodott a Jubilo játékosával, Fukunisi Takasival szemben, és a játékvezető túlzott szigorral felmutatta a második sárga lapot a Verdy focistájának.

A fővárosiak tehát emberhátrányba kerültek, ám a második félidőben mégis ők szereztek újabb gólt Hiramoto révén. Az utolsó félórában aztán a Jubilo teljesen a kapujához szegezte ellenfelét, azonban játékosai nagyon sokszor a gólszerzés helyett azzal foglalkoztak, hogy feldobják magukat a tizenhatoson belül, és így tizenegyest harcoljanak ki - a bíró azonban egyik esetnél sem dőlt be.

Az egyik ilyen szituáció mégis eredményt hozott, mert amíg a védők szinte megálltak, jelezvén, hogy nem szabálytalankodtak, a Jubilo csatára, Nisi Norihiro megszerezte a szépítő találatot. Az egyenlítés viszont már nem sikerült, így a Verdy 1997 után ismét trófeát tudott szerezni - a klub székhelye akkoriban még nem Tokió, hanem Kavaszaki volt.