Vágólapra másolva!
Rossz napot zárt kedden a Manchester United: a 22. Premier League-forduló Old Traffordon rendezett mérkőzésén hosszú időre kidőlt Ryan Giggs, valamint a Tottenham pontot lopott a Vörös Ördögök stadionjából. Ráadásul ha Mark Clattenburg játékvezető - és segítője - nem bakizik hatalmasat, akkor idegenbeli sikernek örülhetett volna a Spurs. Három angliai sztáredző reakciója: videót adnának a játékvezetőknek. 

Az utolsó percben, 0-0-s állásnál Pedro Mendes, a vendégek portugál középpályása 45 méterről kapura ívelt, s a menteni igyekvő Roy Carroll kiejtette a labdát, amely tisztán láthatóan túljutott a gólvonalon. A hálóőr aztán kétségbeesetten kipiszkálta a labdát, a játékvezető azonban továbbot intett, mivel Robert Lewis partjelző nem jelzett, merthogy nem látta benn a labdát.

A vereség is "rosszul jött" volna a MU-nak, ám az iksszel sem lehet felhőtlenül boldog Sir Alex Ferguson, hiszen ezzel 11 pontra nőtt a Middlesbrough-t 2-0-ra verő Chelsea előnye. A skót tréner - noha ezúttal a Manchestert sújtotta a bírói baki - forradalmi szabálymódosításokat követel: Sir Alex szerint azonnal be kell vezetni a labdarúgásba a "videotechnológiát", hogy ne történhessen többé olyan bírói baklövés, mint a keddi találkozón.

"Tisztán látható volt a gól, ezért nagy szükség lenne az újítás bevezetésére. Eleinte én is elleneztem a video alkalmazását, hiszen akkor még úgy gondoltam, hogy sok időbe telne, míg a játékvezető visszanézi a vitatott eseteket. Másnap azonban elolvastam egy cikket, amely azt javasolta, hogy amennyiben a sípmester 30 másodpercen belül nem bírálja felül önmagát, akkor azonnal folytatódna a játék. Fél perc az körülbelül ugyanannyi időt tesz ki, mint mondjuk egy szabadrúgás, egy szöglet vagy egy kirúgás 'elrendezése', azaz egyáltalán nem menne kárba sok idő" - jelentette ki Ferguson.

"Elsőként a gólvonalnál kellene bevezetni az újítást, amivel egy új fejezet kezdődhetne a labdarúgásban. Egyébiránt nem hiszem, hogy a bírót és a partjelzőt lehet hibáztatni a hasonló esetekért, mivel kedden például én sem láttam tisztán a történteket a helyemről."

A Tottenham mestere, Martin Jol rendkívül dühös az elvesztegetett plusz két pont miatt: "Ami a legjobban zavar, hogy itt vagyunk 2005-ben, a vitás eseteket két másodpercen belül visszanézhetjük, és senki nem szól a bírónak téves döntés esetén. Így is több helyen fülhallgatót viselnek, miért nem lehet tehát megállítani a játékot és meghozni a helyes ítéletet? Most például nem is pár centiméterről van szó, a labda egy méterrel túl volt a gólvonalon... Félreértés ne essék, nem hibáztatom a játékvezetőket, hiszen ők is emberek és hibázhatnak!"

Az ötletet támogatja a címvédő Arsenal trénere, a francia Arséne Wenger is: "Az egész világ láthatta, hogy gól esett az Old Traffordon - mindez csak megerősíti, amit érzek: be kell vezetni a videofelvételt mint bizonyítékot."

Szerdán egyébiránt a William Hill fogadóiroda bejelentette, hogy kifizeti azokat a nyereményeket, amelyek Mendes meg nem adott góljára vonatkoztak, így húszszoros pénzt nyert az, aki a portugál játékost nevezte meg a találkozó első gólszerzőjének.

Forrás: EPA
Ryan Giggs hat hétig nem rúghat labdába
Fotó: EPA


Ferguson a kitűnő balszélső sérülése és a 0-0 ellenére optimista: "A londoniak már csak önmaguk miatt veszíthetik el a bajnokságot. Való igaz, 11 pont több, mint 9, ám szerintem ez még ledolgozható. Pár éve tizenkettővel vezettünk az Arsenal előtt, s végül nem lettünk aranyérmesek, mert több kulcsjátékos megsérült a hajrára. Ha most hasonló történne a Chelsea-vel, akkor megváltozhatnak az esélyek."

jp