Társoldalunk:

Király Gábor: Jó kapus holtig tanul

2005.01.12. 19:21

- Nemrég pedig elmozdultak a kiesőhelyről, gondolom, nagy volt az öröm az öltözőben...
- Igen, de tudjuk, hogy egy győzelem is elég arra, hogy bárki felzárkózzon, avagy megkapaszkodjon, mondjuk a középmezőnyben. Egy döntetlen viszont majdnem felér egy vereséggel, tehát a hárompontos rendszerben senki nem lehet nyugodt.

- Sok magyar futballkedvelőt érdekel Torghelle Sándor "ügye", mégpedig, hogy miért nem kap több lehetőséget a csatár Iain Dowie vezetőedzőtől.
- Nem szabad elfeledni, hogy Sanyi még csak 22 éves, és senki nem tudja ilyen fiatalon megváltani a világot. Neki még szüksége van a rutinra, hiszen a magyar NB I-ből egyből a Premier League-be igazolt. Ahogy megváltozott az edzésmunkája, fokozatosan veszi fel a ritmust, és egyre inkább beépül az angol közegbe. Számomra nagy előny volt, hogy idősebb vagyok, a válogatottban is játszottam már nemegyszer, ezért próbálok is segíteni neki. Edzőnk pedig nem sürgeti Sanyit, aki még 3 év múlva is fiatal lesz. Ha már 28 vagy 30 éves lenne, akkor megérteném a fanyalgókat, de szerintem vele semmi probléma nincsen. Jól érzi, hogyan kell használnia a testét, kevesebbszer veti be a könyökét, kezdi érezni, hogy miről szól az egész játék. Mivel én kapus vagyok, ezekben nem tudok neki segíteni, de amit látok kívülről, azt elmondom neki.

- De mikorra lehet stabil játékos?
- Nincs elfelejtve Torghelle, hiszen gyakran helyet kap a keretben, és a pályán is lehetőséget szokott kapni. A tartalékcsapat pedig a minap például 4-0-ra nyert, Sanyi ott is jól játszott, gólpasszt is adott. De nem szabad elfeledni, hogy a Palace tapasztaltabb, ráadásul angol játékosai harcolták ki a feljutást, s a tréner nekik is lehetőséget akar adni.

- Angliában sokat cikkeznek a csapat új sztárjáról, a 23 éves Andrew Johnsonról, akit a fél Premiership vinni akar. Ő azért elég fontos láncszem, hiszen 14 gólt szerzett ez idáig. Róla mi a véleménye?
- Andy nagyon jó játékos, és angol, akiket jobban "nyomnak", hiszen ez itt Anglia. Fiatal, s ha még egy pár évig ilyen teljesítménnyel rukkolna elő, akkor mondanám csak, hogy jó csatár. Mert ha ez csak egy fellángolás a részéről, mert mondjuk feldobta az első liga, az nem jó. Harcos játékos, aki rengeteget küzd. Baj viszont, hogy sok fiatal azt gondolja, volt tíz jó meccse, és ezért azonnal el kell menni egy nagycsapathoz - ahol vagy játszik, vagy nem. A 20 éves Wayne Routledge is ilyen, nem lenne szerencsés, ha elmenne (a csatár a minap visszautasította a klub szerződéshosszabbítási ajánlatát - a szerk.), nem biztos, hogy jól járna!

Forrás: EPA
- Mit gondol, el fog menni a két tehetség?
-  Szerintem nem.

- Miben rejlik a Crystal Palace titka, nem kis fegyvertény ugyanis, hogy tavaly feljutott a gárda, most pedig "épp jó helyen" áll a tabellán?!
- Jó a keret, képzettek a játékosok, és nagyon jó a közösség. Amikor kinn voltam Liverpoolban, láttam a Sunderland elleni osztályozót, a gárda 11-esekkel harcolta ki a feljutást. Ezenkívül viszont nem láttam őket játszani, de tudtam, hogy amikor Dowie átvette a csapatot a másodosztályban, akkor a 21. helyen állt a Palace a 24 csapatos bajnokságban, s onnan érte el a hatodik helyet.

Juha Pál

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK