Vágólapra másolva!
Nem teltek eseménytelenül az ünnepek a Real Madridnál: a tavalyi utolsó, december 18-i bajnoki mérkőzés óta jelentős személyi változások történtek a klubnál. Új játékos egyelőre nem érkezett, a sportigazgatói, az alelnöki és a vezetőedzői poszton viszont csere történt. Mindhárom újonnan érkezett szakember ismert névnek számít a nemzetközi futballpiacon: az új sportigazgató az olasz Arrigo Sacchi lett, az alelnöki széket az egykori csatárlegenda, Emilio Butragueno kapta meg, a gárda irányítása pedig a brazil Wanderley Luxemburgo feladata lesz az új esztendőben.

A Real Madrid csupán az ötödik helyen zárta a 2004-es naptári évet a bajnokságban, a királyi gárda lemaradása 13 pont a listavezető (és nem mellesleg ősi ellenség) FC Barcelonával szemben: ez a szereplés sok mindenre okot adhat a Real vezetői, szurkolói és játékosai számára, csak éppen elégedettségre nem.

Florentino Pérez elnök már karácsony előtt igyekezett tenni azért, hogy a fehérek tavasza szebb legyen: december 22-én a klub alelnökévé nevezte ki Emilio Butraguenót, a sportigazgatói munkakörbe pedig az olasz Arrigo Sacchi érkezett Madridba. Ezek után várható volt, hogy hamarosan további változások is történnek: karácsonykor még Mariano García Remón volt a csapat vezetőedzője, szilveszterkor viszont már nem, hiszen Pérez december 30-án menesztette a trénert (akit októberben neveztek ki, és 2005. június 30-ig szólt a szerződése). Természetesen nem maradt mester nélkül a gárda, hiszen azon nyomban be is jelentették, hogy a következő másfél évben a brazil Wanderley Luxemburgo irányítja az együttest.

A brazil szakember neve Európában sem ismeretlen, jóllehet eddig csak hazájában ért el sikereket, ott viszont nem is akármilyeneket: egyedülálló módon négy különböző csapattal (Palmeiras, Corinthians, Cruzeiro, Santos FC) is meg tudta nyerni az országos bajnokságot. Luxemburgo az 1998-as világbajnokságot követően a brazil válogatott szövetségi kapitánya lett, a posztról 2000 szeptemberében kényszerült távozni.

Vissza is tért a klubfutballhoz, ahol folytatta a sikersorozatot. Európában még sohasem dolgozott, sokak szerint nem biztos, hogy a Real kispadján kellene megismerkednie az öreg kontinensen uralkodó stílussal.

Pérez mindenesetre nem aggódik, miképpen maga Luxemburgo sem, aki kinevezése után nem sokkal letette névjegyét: a rövid, alig kéthetes téli szünetben napi két edzést vezényelt a sztároknak, amire mostanában nemigen volt példa a klubnál. Az elnök bizalmát jelzi, hogy nyáron José Antonio Camacho is próbálkozott ezzel, de a presidente neki nem engedte meg a játékosok "sanyargatását".

Ronaldóék egyelőre nem tiltakoztak az új módszerek ellen; hogy mindez meghozza-e a várt eredményt, az majd a pályán, a bajnoki mérkőzéseken dől el - eddig mindenesetre minden a lehető legjobban alakult a királyi gárda számára.

Luxemburgo (és Pérez) természetesen új játékosokat is szeretne szerződtetni, mégpedig ha lehet, már a téli átigazolási időszakban. Az első számú kiszemeltet a tréner jól ismeri, hiszen néhány hete még együtt dolgoztak a Santos FC-nél: Robinhóról van szó, akivel a mindig jól értesült spanyol újságok szerint már igen közel áll a királyi klub a megállapodáshoz.

Sőt, egyesek azt is tudni vélik, hogy már a Santosszal is megszületett az egyezség, mely szerint az ifjú támadó középpályás 18 millió euró fejében vált klubot és költözik Spanyolországba. Luxemburgo természetesen el van ragadtatva az ötlettől és a játékostól egyaránt. "Jelenleg Robinho a legjobb, otthon szereplő brazil futballista. Amennyiben hozzánk igazol, biztos vagyok benne, hogy minden segítséget megkap a klubtól, hogy minél előbb beilleszkedjen és megszokja az európai környezetet. Ha ez így történik, Robinho hatalmas erősítést jelenthet a Realnak" - nyilatkozta a dél-amerikai szakember.

Persze nem a brazil az egyetlen, akit kapcsolatba hoztak az utóbbi hetekben a királyi gárdával: a dán Thomas Gravesenért, az Everton FC 28 esztendős középpályásáért állítólag konkrét, hárommillió eurós ajánlatot tett a Real. Gravesennek nyáron lejár a szerződése a liverpooli klubbal, tehát vagy most kapnak érte pénzt az angolok, vagy soha.

Érdekes, hogy a többi kiszemelt java része is a középpályára érkezhetne (többek között Luis Figo, Zinédine Zidane és David Beckham mellé): az Olympique Marseille-ben mellőzött Benoit Pedretti, a PSV Eindhoven kapitánya, Marc van Bommel, az Olympique Lyon ghánai futballistája, Mickael Essien és a River Plate ifjú argentinja, Javier Mascherano is ezen a poszton szerepel. Igaz, utóbbi három labdarúgó egytől egyig védekező középpályás, ezen a poszton pedig egyáltalán nem áll jól a Real.

Valamilyen oknál fogva Luxemburgo egy csatárt is szeretne igazolni (lehet, hogy még nem szóltak neki, hogy Ronaldo, Raúl, Michael Owen és Fernando Morientes is a keret tagja?): a kiszemelt a Real Betis támadója, a brazil Edú. Nem tudni, a fentiek közül hány játékos költözik már a télen Madridba, az viszont biztos, hogy az új edzőnek nem lesz könnyű dolga, ha meg akar felelni az elvárásoknak, azok ugyanis már több mint száz éve ugyanazok a klubnál: trófeákat kell nyerni.