Társoldalunk:

1927: először közvetített meccset a rádió

2005.01.22. 13:20

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 22-én!

1927-ben ezen a napon közvetített rádióadó futballmérkőzést először a világon. Az úttörőszerep az angol BBC-nek jutott, a cég két riportere, H. B. T. Wakelam és C. A. Lewis a Highbury partvonala mellől tolmácsolta az 1-1-re végződött Arsenal FC-Sheffield United bajnoki összecsapást.

A hallgatók dolgát könnyítendő a BBC az előző napokban több lapban és a Radio Times nevű műsorújságban is közzétett egy sematikus pályarajzot, amelyet nyolc kockára osztottak fel. A két pergő beszédű riporternek így nem kellett sokat gondolkodnia az akciók helymeghatározásával, elég volt csak annyit beleüvölteni a mikrofonba, hogy Charles Buchan már az ötös kockában iramodik meg a labdával, s mindjárt kapura lő. Innen ered a saját 16-osára visszaszorult csapat játékát illető, ma is használatos angol kifejezés, hogy "vissza az első kockába".

1994-ben ezen a napon tartották a két évvel későbbi angliai Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását. A ceremóniára a torna egyik leendő helyszínén, Manchesterben került sor, ahol - az akkoriban Európában bekövetkezett történelmi változásoknak köszönhetően - rekordlétszámú mezőny, 47 ország képviselői várták izgatottan a sorsolást. A szervezők egy öt-, valamint hét hattagú csoportba osztották az Eb-döntőért harcba szállt válogatottakat (a rendező Anglia játék nélkül kvalifikálta magát).

A magyar nemzeti csapat a harmadik csoportba került, Izland, Svájc, Svédország és Törökország társaságában. A történeti hűség kedvéért a többi csoport:
1. csoport: Azerbajdzsán, Franciaország, Izrael, Lengyelország, Románia, Szlovákia.
2. csoport: Örményország, Belgium, Ciprus, Dánia, Spanyolország, Macedónia.
4. csoport: Horvátország, Észtország, Olaszország, Litvánia, Szlovénia, Törökország.
5. csoport: Fehéroroszország, Csehország, Hollandia, Luxemburg, Málta, Norvégia.
6. csoport: Ausztria, Írország, Észak-Írország, Liechtenstein, Lettország, Portugália.
7. csoport: Albánia, Bulgária, Németország, Grúzia, Moldova, Wales.
8. csoport: Feröer-szigetek, Finnország, Görögország, Oroszország, Skócia, San Marino.

Dévényi Zoltán

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK