Vágólapra másolva!
A tavalyi bajnoki cím és UEFA-kupa-győzelem után edzőt váltott Valencia CF remekül kezdte a szezont, hiszen Claudio Ranieri csapata az első öt fordulóban veretlen maradt, és úgy tűnt, a címvédőnek jó esélye van arra, hogy ismét trófeákat nyerjen. Október közepén azonban súlyos hullámvölgybe került a gárda, hat mérkőzésen keresztül képtelen volt nyerni a bajnokságban, és kiesett a Bajnokok Ligájából. Ám az utóbbi hetekben sikerült rendezni a sorokat, hiszen a legutóbbi kilenc bajnokiján nem talált legyőzőre a Valencia.

Nyáron jelentős változások történtek a Valencia CF háza táján, hiszen a bajnok és UEFA-kupa-győztes gárda vezetősége "olasz megszállás" alá került: a korábbi sikeredző, a Chelsea-től visszatért Claudio Ranieri mellett négy talján játékos is érkezett a klubhoz, amely egyértelműen a bajnokság megnyerését és a minél jobb Bajnokok Ligája-szerepést tűzte ki céljául.

Bernardo Corradin, Marco di Vaión, Stefano Fiorén és Emiliano Morettin kívül a portugál Marco Caneira is a Valenciához szerződött, így a tavaly még meglehetősen szűk játékoskeret alkalmasnak tűnt arra, hogy elbírja a kettős terhelést. A csapat a papírformának megfelelően, azaz remekül kezdte az idényt, hiszen hat forduló után négy győzelemmel és két döntetlennel, 15 rúgott és mindössze hat kapott góllal a második helyen állt a bajnokságban a remeklő FC Barcelona mögött, a Bajnokok Ligájában pedig egy győzelemmel és egy vereséggel állt a második, azaz továbbjutó helyen.

Ami a következő hetekben következett, arra még a legpesszimistább szurkolók sem számíthattak: a BL-ben története egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el a csapat (Santiago Canizares és társai otthon kaptak egy ötöst az FC Internazionalétól), a bajnokságban pedig hat találkozón keresztül nem tudtak nyerni (és mindössze három gólt lőttek). Egyesek Ranieri menesztését követelték, de a vezetőség bízott az ősz mesterben, és elhitte neki, hogy a munka eredménye hamarosan meglesz. A drámai visszaesés egyik oka a gárda védelmét sújtó sérüléshullám volt, hiszen a csapat három védője, Roberto Ayala, Fábio Aurélio, Mauricio Pellegrino a szezon eleje óta harcképtelen, hiányukban pedig az olasz trénernek nem volt lehetősége pihentetni a hátsó alakzat tagjait, akik október közepére egyszerűen elfáradtak. Ráadásul két újabb alapember, David Albelda és Vicente is megsérült, és mindkét középpályás több hónapra kiesett.

A csapat rossz sorozata a 12. játéknapon tört meg, amikor a Valencia idegenben 2-0-ra legyőzte a Málagát, ráadásul az egyik gólt éppen a Vicente helyét átvett Xisco szerezte, aki eredetileg csatár, és kényszerből szerepel a középpálya bal oldalán. A november 20-án lejátszott találkozó óta a csapat mindössze egyetlen vereséget szenvedett, igaz, az (nemcsak átvitt értelemben) igen sokba került: a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapján a Werder Bremen 2-0-ra győzni tudott a Luis Casanova-stadionban, így az Internazionale mögött a német bajnok jutott a legjobb 16 közé, a Valencia számára pedig marad az UEFA-kupa.

A bajnokságban viszont remekelnek a fehér-feketék: a legutóbbi nyolc mérkőzésből hatot megnyertek, és két döntetlent játszottak Pablo Aimarék úgy, hogy mindössze két gólt kaptak, ellenben 12-t lőttek. A csapat 18 forduló után - holtversenyben - a második helyen állt a tabellán, hét ponttal a listavezető Barca mögött. Érthető módon az utóbbi hetekben elcsendesedtek a Ranieri távozását sürgető hangok, így a mester nyugodtan fáradozhat a csapat megerősítésén. Ez nem feltétlenül új játékosok igazolását jelenti, hiszen a tréner szerint a jelenlegi keretnek nincs gyenge pontja, minden posztra két, közel azonos képességű játékosa van. Sőt a jelek szerint a középső védő szerepkörére a kelleténél több jelöltje is volt Ranierinek, hiszen a januári átigazolási időszak legelején eladta Pellegrinót a Liverpoolnak. A 33 éves argentin játékos örömmel váltott klubot, hiszen egyrészt ebben a szezonban mindössze egy bajnokin játszott, másrészt Angliában újra együtt dolgozhat azzal a Rafa Benítezzel, akinek egyik kedvence volt Valenciában.

Egyéb mozgás egyelőre nem történt a keretben, de közel sem biztos, hogy már nem is lesz: a mindig jól értesült spanyol lapok szerint Benítez a klub hivatalos honlapján lebonyolított szavazáson az elmúlt év legjobb Valencia-játékosának megválasztott Aimart is szeretné Liverpoolba csábítani (a kis argentin után ráadásul állítólag az Inter is élénken érdeklődik), és az olasz csatároknak, Corradinak és Di Vaiónak is akadnak kérői hazájukból. Könnyen lehet, hogy valamelyiküktől kénytelen lesz megválni a klub, hiszen a tavaszi Bajnokok Ligája-szerepléssel járó bevételek nagyon fognak hiányozni az egyesület kasszájából. Érkezőkről egyelőre nincs szó, hiszen Ranieri szerint a legnagyobb erősítés az lenne a csapat számára, ha Vicente és Albelda végre felépülne sérüléséből, és újra bevethető lenne.