Társoldalunk:

29 éves a Roma Eb-első görög védője

2005.01.31. 9:46

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 31-én!

1976-ban ezen a napon született Trajanosz Dellasz, az AS Roma Európa-bajnok görög védője. A Szalonikiba való Trajanosz a helyi klubok közül az Ariszban kezdte pályafutását. Már az 1993-94-es pontvadászatban bemutatkozott az élvonalban egy mérkőzés erejéig, de a következő szezonban kölcsönadták a másodosztályú Panszerraikosznak, hogy némi rutint szerezzen.

Ott valóban állandó játéklehetőséget kapott, 19 mérkőzésen szerepelt, és egy gólt szerzett, ám a klub kiesett a második vonalból. Dellasz a harmadosztályban is maradt a csapatnál, és itt még jobban futballozott, aminek köszönhetően az Arisz 1996 nyarán visszahívta.

A következő idényt tehát a görög élvonalban kezdhette el, de nem itt fejezte be: olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy az angol Sheffield United felfigyelt rá, és leigazolta. Az angol másodosztályú gárdában másfél évet húzott le, és bár nem futballozott rosszul (az 1998-99-es pontvadászatban háromszor volt eredményes), mégis hazatért Görögországba, mégpedig az AEK Athénba.

A fővárosi egyesületben is hozta a maga megbízható teljesítményét, bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben, és 2001 nyarán az olasz élvonalban szereplő AC Perugia igazolta le. Pazarul kezdte a bajnokságot, az első fordulókban a Serie A egyik legjobbja volt, és az AS Roma rögtön tárgyalni is kezdett vele, aminek köszönhetően a Perugiánál "persona non grata" lett, a pontvadászat második felében egyetlen meccsen sem szerepelt.

Mindez persze nem akadályozta meg, hogy a fővárosba szerződjön, de Rómában nem tudott kezdő lenni, két szezon alatt mindössze 27 mérkőzésen játszott. Tavaly nyáron a görög válogatottal óriási meglepetésre Európa-bajnoki címet szerzett, a sorozat egyik legjobb védőjátékosa volt, így a jelenlegi szezonban már több játéklehetőséget kap, de egyelőre nem tudja megközelíteni a Portugáliában mutatott formáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK