Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 1-jén!

1989-ben ezen a napon játszották az európai Szuperkupa-döntő első felvonását, a KV Mechelen-PSV Eindhoven mérkőzést. A belga együttes a KEK címvédőjeként (a fináléban a szintén holland Ajax Amsterdamot győzte le) csatázhatott az újabb európai elismerésért a legrangosabb serleget birtokló Philips-gyári csapattal. A találkozót Mechelenben az Achter de Kazerne-stadionban játszották gyér érdeklődés, mindössze 7000 néző előtt.

A szereposztás: KV Mechelen: Preud'homme - Sanders, Hofkens, E. Koeman (Deferm, 58.), Rutjes - Emmers, Versavel, Bosman (Wilmots, 89.), Demesmaeker - De Wilde, Den Boer. Edző: De Mos. PSV Eindhoven: Loedewijks - Gerets, R. Koeman, Heintze - Van Aerle, Valckx, A. Janssen (Ellerman, 74.), Lerby - Vanenburg, Gillhaus, Romário. Edző: Hiddink.Mint az összeállításokból is látszik, a holland belviszály (a kezdő tizenegyben a hazaiaknál öten, a vendégeknél heten képviselték a két országot, de ne feledkezzünk meg az edzőkről sem) keretén belül testvérharcra is sor került, Erwin és Ronald a két védelem tengelyében nézett farkasszemet egymással. A két fivér közül az idősebb, Erwin emlékezhet vissza jobb szájízzel a 90 percre, hiszen csapata John Bosman és Pascal de Wilde találataival már a 18. percben 2-0-ra vezetett.

A Philips-gyáriak a második játékrészben sem tudtak felpörögni, a szívósan küzdő, rengeteget robotoló belgák fáradozásának az 50. minutumban újabb gól lett a jutalma, ismét Bosman szomorította el honfitársait. (A két gólt szerzett csatár egyébiránt 1990 nyarán hagyta el Mechelent, s minő meglepetés, a PSV-hez.) Az eredmény a hátralévő időben sem változott, így Aad de Mos csapata több mint megnyugtató előnnyel készülhetett az egy héttel később játszott visszavágóra.

Dévényi Zoltán