Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 2-án!

1967-ben ezen a napon játszották a dél-amerikai kontinensbajnokság, a Copa América döntőjét, az Uruguay-Argentína összecsapást. Akkoriban még körmérkőzéses formában bonyolították le a sorozatot, így volt ez akkor is, a hat résztvevő január 17-e óta gyűrte egymást Montevideóban. Az utolsó összecsapás előtt a házigazda Uruguay válogatottjának hét, Argentínának nyolc, a harmadik helyen álló Chilének pedig hat pontja volt, azaz ez a 90 perc döntött a kupa sorsáról (a térség harmadik futballnagyhatalma, Brazília nem vett részt a Copán).

A Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség a chilei Mário Gascot jelölte a mérkőzés bírájának, a santiagói sípmester nem panaszkodhatott tétlenségre, ez az ötödik összecsapása volt a bő két hetes torna során.

Nézzük, kik voltak a 65 000 néző előtt játszott találkozói főszereplői!

Uruguay: Mazurkiewicz - Baeza, Varela, Cincunegui (Forlán, 82.), Paz, Mujica, Pérez, Rocha, Oyarbide (Vera, 46.), Salvá (Techera, 63.), Urruzmendi. Szövetségi kapitány: Juan Carlos Corazz
Argentína: Roma - Calics, Marzolini, Acevedo, Rattín, Albrecht, Bernao (Raffo, 75.), González, Artime, Sarnari (Rojas, 85.), Mas (Carone, 75.). Szövetségi kapitány: Jim López.

A két ősi rivális remek mérkőzést vívott egymással, amely bővelkedett a szikrázó összecsapásokban. (Az idő tájt éles vita folyt az európai és a dél-amerikai labdarúgás irányítói között, a tengerentúli labdarúgókat durváknak tartották, ők pedig részrehajló játékvezetéssel vádolták az európai bírókat. Az előző évi angliai vébén négy dél-amerikai játékost állított ki európai sípmester.)

Mindkét csapatban több, az angliai tornát megjárt futballista szerepelt, köztük a mérkőzés egyetlen találatát jegyzett Pedro Virgilio Rocha is, aki a 74. percben vette be Antonio Roma kapuját. Az uruguayiak ezzel a győzelemmel megelőzték a tabellán az argentinokat, s történetük során tizenegyedik alkalommal hódították el a Copa Américát.

a torna végeredménye: 1. Uruguay 9 pont, 2. Argentína 8, 3. Chile 6, 4. Paraguay 4, 5. Venezuela 2, 6. Bolívia 1.

Dévényi Zoltán