Vágólapra másolva!
Magyarország jelenleg 63. a FIFA világranglistáján, míg Wales öt hellyel áll a mieink mögött, ám a parányi előny ellenére nehéz meccs vár a magyar labdarúgó-válogatottra szerda este Cardiffban. Az este 21 órakor kezdődő barátságos találkozó rendkívül fontos Lothar Matthäus számára, mert bár a kapitány elmondása szerint nem szeret a múlttal foglalkozni, minden bizonnyal nem felejtette el az 1991-es cardiffi és a 2004-es budapesti mérkőzéseket. Előbbin német csapatkapitányként, utóbbin magyar szövetségi kapitányként volt részese egy-egy fájó vereségnek.

Lothar Matthäusnak nincsenek szép emlékei Walesről, 1991-ben világbajnokként a németek 1-0-ra kikaptak Cardiffban, pedig az Illgner - Berthold - Reuter, Beiersdorfer, Brehme - Hässler, Sammer, Matthäus, Doll - Klinsmann, Völler csöppet sem mondható gyengének. Ezen a fellépésen debütált a walesi válogatottban a világ egyik legjobb balszélsője, Ryan Giggs.

2002-ben - a világbajnokság előtt, tét nélküli összecsapáson - szintén kikaptak a németek a szigetországi együttestől (a májusi barátságoson Gera jelenlegi WBA-s csapattársa, Robert Earnshaw gólja döntött), ám ez a betli Matthäust közvetlenül már nem érintette. Nem így a tavaly március 31-én, a Puskás Ferenc-stadionban lejátszott Magyarország-Wales 90 perc, amely Lothar kapitány első magyarországi találkozója volt, s bizony akkor is kifogtak a német világsztáron, illetve csapatán a walesiek. 2-1-re nyertek, mégpedig egy kapitális Lőw-hibát követően, s ki más vágta volna be a győztes gólt, mint a már említett Earnshaw.

Ez már a múlt, amit a 43 esztendős Matthäus nem szeret felemlegetni, az IC Walesnek sem szívesen beszélt az Ian Rush-gól miatt elbukott 91-es meccsről. "Nem szeretek a múltról s az efféle emlékekről beszélni. Tizenhárom hónapja Magyarországon vagyok, s azóta másról sem hallok, mint az 1954-es vb-döntőről."

Azért csak rátért a 14 évvel ezelőtti találkozóra a német edző: "Ez egy jó meccse volt Walesnek, ám valójában mindegyik az, hiszen erős válogatott, melynek a játékosai a Premier League-ben játszanak. Aki pedig ott van, az minőségi futballistának számít."