Vágólapra másolva!
Utolsó mérkőzésén is kikapott a magyar válogatott az Ostravában zajló futsal Európa-bajnokságon, így az utolsó helyen végzett a B csoportban. Kozma Mihály szövetségi edző csapata a hajráig remekül játszott, hiszen a félidőben 1-0-ra, majd később 2-1-re, sőt néhány perccel a lefújás előtt 3-2-re is vezetett, ám végül 5-3-ra kikapott. Az elődöntőben spanyol-ukrán és orosz-olasz találkozókra kerül sor.

Futsal Európa-bajnokság, B csoport, 3. forduló:
Portugália - Magyarország 5-3 (0-1)
v.: Cumbo (olasz), Kosmala (lengyel)
Portugália: Joao Benedito - Ivan, André Lima (csk), Goncalo Alves, Zé Maria. Cserék:Leo, Marcelinho, Joel, Zezito. Szövetségi kapitány: Orlando Duarte.
Magyarország: Balázs - Tóth Sz. (csk), Szimcsák, Baranyai, Madarász.
Cserék: Simon, Lodi, Szabó, Frank, Gyurcsányi, Tóth M. (kapus), Markus. Szövetségi kapitány: Kozma Mihály
gól: Goncalvo (25., 27., 40.) Lima (38.), Ricardo (39.), illetve Lódi (17., 26.), Tóth Sz. (35.)

A csehországi Ostravában zajló futsal Európa-bajnokságon utolsó csoportmérkőzését Portugália ellen játszotta a magyar válogatott. A csoport harmadik helyéről döntő találkozó első félidejében ugyan a portugálok birtokolták többet a labdát, gólt azonban nem sikerült szerezniük. Mindez elsősorban Balázs Zoltán kapusnak köszönhető, aki ismét bravúrt bravúrra halmozott.

Mi több, nemcsak jól védekeztek a magyarok, hanem a 17. percben a vezetést is megszerezték: Lódi Tamás egy hosszú indítás után került gólhelyzetbe, majd egy lövőcsel után a jobb lábára tette a labdát, s a becsapott kapus mellett éles szögből a hálóba lőtt (1-0).

A második félidő gólzáport hozott: a 25. percben Goncalvo egyenlített, majd egy percre rá ismét a Kozma-csapat jutott vezetéshez: Gyurcsányi Lódihoz passzolt, aki a bal kapufa mellől pöccintett a kapuba (2-1). Nem vezettek sokáig a mieink, hiszen a 27. percben ismét a csúcsformában játszó Goncalvo villant, s egalizált (2-2). Úgy tűnt, csaknem ilyen gyorsan válaszolni tudnak futsalosaink, minthogy a 28. percben a Tóth Szabolcs által elvégzett partrúgás nyomán a labda - egy portugál játékoson megpattanva - a kapuban landolt, ám a játékvezető nem ítélt gólt (a bíró valószínűleg nem vette észre, hogy a labda egy luzitánon irányt változtatott).

A 34. minutumban az emberelőnyös taktikára gyakorta építő portugál edző mezőnyjátékosra cserélte kapusát. Ezek után hatalmas nyomás alá került a magyar kapu, ám értelemszerűen a portugáloké üresen maradt. A szemfüles Tóth Szabolcs egy labdaszerzést követően a menteni igyekvő védő fölött, távolról emelt a kapuba a 35. percben (3-2). Mégsem csüggedtek a portugálok: a 38. percben Lima egyenlített, a 39. percben pedig Ricardo kicsikarta a vezetést is (3-4).

A végére Kozma Mihály is lehozta kapusát, de ez a portugáloknak kedvezett: az ellenfél akciójának indításakor hiába tért vissza a pályára villámgyorsan Balázs Zoltán, a zárás előtt Goncalvo növelni tudta csapata előnyét (3-5), beállítva egyben a végeredményt.

Egy rendkívül színvonalas mérkőzés után emelt fővel búcsúzott a küzdelmektől a története során világversenyre először kijutott magyar futsalválogatott, amely a világbajnoki és Európa-bajnoki címvédővel került egy csoportba. Utóbbiak csatáján az olaszok 3-1-re nyertek.

Kozma Mihály, a magyar válogatott szövetségi edzője: "Az egész Eb-n nyújtott teljesítményt értékelve is azt mondhatom: nem vagyok elkeseredve. Az volt a célunk, hogy a világ talán legjobb három csapata ellen játszva felhívjuk magunkra a figyelmet egy világversenyen. Mondhatom, nagyon sokat tanultunk. Ami a mai meccset illeti: jellemző a helyzetünkre, hogy háromszor is vezetni tudtunk, de a nagy meccsek rutinja még hiányzik, s így nem tudtunk hatalmas meglepetést okozni. Igazságtalanul fosztottak meg minket egy góltól, de ez sajnos bárkivel előfordulhat. Ezúttal nem érdemeltünk vereséget."

Orlando Duarte, a portugál válogatott szövetségi edzője: "Ha két napja megfogtuk volna a spanyolokat, most mi ünnepelnénk. Ilyen az élet! Magyarországmak nagyon erős, jól szervezett fiatal csapata van, megfejelve egy klasszissal, Balázs kapussal."

A B csoport másik mérkőzésén:
Olaszország - Spanyolország 3-1 (1-0)

A csoport végeredménye:
1. Olaszország 9 pont (16-4)
2. Spanyolország 6 (8-6)
3. Portugália 3 (9-14)
4. Magyarország 0 (5-14)

A csoport, 3. forduló:
Hollandia - Csehország 4-3 (4-2)
Ukrajna - Oroszország 2-1 (1-0)

A csoport végeredménye:
1. Oroszország 6 pont (10-6)
2. Ukrajna 6 (7-4)
3. Csehország 3 (6-9)
4. Hollandia 3 (8-12)

Az elődöntők párosítása:
Spanyolország - Ukrajna
Oroszország - Oroszország

[origo] / MLSZ.hu