Társoldalunk:

BL: Eto'o kifakadt, Ferguson Maldinit isteníti

2005.03.09. 14:17

A katalán sportsajtó - ezen belül is a Sport című napilap - szinte gyászkeretben jelent meg szerdán. Az értékelés rezüméje: BL-továbbjutást érdemelt a Barcelona a Chelsea ellen, s a hazai góloknál elkövetett szarvashibák, valamint Collina bakija eredményezte a londoniak igazságtalan továbbjutását.

Johan Cruyff, az 1992-es első BL-kiírás Barcelona legendás szakvezetője szerint a katalánok nem érdemeltek kiesést. "Először is érthetetlen, miként tudott szinte pillanatok alatt három gólt kapni a csapat" - kezdte értékelését az egykori háromszoros aranylabdás. "Túlságosan is vonalban védekezett az együttes, ha egyáltalán védekezett, mert valójában kilencven percen keresztül támadott. És ez kedvezett Mourinho kontrákra épülő taktikájának."

Cruyff szerint hiába volt a naiv védekezés, ennek ellenére a Barca volt a jobb csapat. "Ha a futballban lenne igazság, akkor most a Barcelona a továbbjutó. Collina óriásit hibázott a Chelsea negyedik góljánál, pedig az asszisztens zászlajával jelezte, szabálytalanság történt Valdésszel szemben. A bíró azonban mindezt nem vette figyelembe."

"Pierluigi Collina, a földkerekség legjobbnak tartott játékvezetője nem vette észre, hogy Ricardo Carvalho megfogta, szinte lerántotta Víctor Valdést a Chelsea negyedik gólja előtt. Mégpedig az ötösön belül, ahol a kapus - elviekben - érinthetetlen" - írja vezércikkében a lap.

A Sport ettől függetlenül elismeri, hogy legalább annyira magának köszönheti a kiesést a Barcelona: "Naiv volt a védekezésünk, és a második félidőben, 3-2-nél legalább három abszolút gólhelyzetet puskáztunk el. A Chelsea ismert fegyvereivel vívta ki a 4-2-t: kontrákkal és tökéletesen végrehajtott, állított labdából elvégzett rúgásokkal."

A lap kiemeli: az első és a harmadik angol gólt Xavi, illetve Eto'o labdavesztése előzte meg, s miközben az egész Barcelona előremozgott, a Chelsea könnyedén lekontrázhatta ellenfelét. És ennek ellenére Ronaldinho két góljával - melyek közül a második bámulatos spicclövés volt - még a szünet előtt továbbjutásra állt a katalán csapat. De kellett volna még legalább egy gól a biztonsághoz, és az benne is volt Eto'o lábában - kétszer -, Puyol fejében, majd megint Iniesta lábában. Utóbbi lövésénél a labda a bal kapufáról pattant vissza.

Ch. Gáll András

[origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK