Vágólapra másolva!

BL: Eto'o kifakadt, Ferguson Maldinit isteníti

A katalán sportsajtó - ezen belül is a Sport című napilap - szinte gyászkeretben jelent meg szerdán. Az értékelés rezüméje: BL-továbbjutást érdemelt a Barcelona a Chelsea ellen, s a hazai góloknál elkövetett szarvashibák, valamint Collina bakija eredményezte a londoniak igazságtalan továbbjutását.

Johan Cruyff, az 1992-es első BL-kiírás Barcelona legendás szakvezetője szerint a katalánok nem érdemeltek kiesést. "Először is érthetetlen, miként tudott szinte pillanatok alatt három gólt kapni a csapat" - kezdte értékelését az egykori háromszoros aranylabdás. "Túlságosan is vonalban védekezett az együttes, ha egyáltalán védekezett, mert valójában kilencven percen keresztül támadott. És ez kedvezett Mourinho kontrákra épülő taktikájának."

Cruyff szerint hiába volt a naiv védekezés, ennek ellenére a Barca volt a jobb csapat. "Ha a futballban lenne igazság, akkor most a Barcelona a továbbjutó. Collina óriásit hibázott a Chelsea negyedik góljánál, pedig az asszisztens zászlajával jelezte, szabálytalanság történt Valdésszel szemben. A bíró azonban mindezt nem vette figyelembe."

"Pierluigi Collina, a földkerekség legjobbnak tartott játékvezetője nem vette észre, hogy Ricardo Carvalho megfogta, szinte lerántotta Víctor Valdést a Chelsea negyedik gólja előtt. Mégpedig az ötösön belül, ahol a kapus - elviekben - érinthetetlen" - írja vezércikkében a lap.

A Sport ettől függetlenül elismeri, hogy legalább annyira magának köszönheti a kiesést a Barcelona: "Naiv volt a védekezésünk, és a második félidőben, 3-2-nél legalább három abszolút gólhelyzetet puskáztunk el. A Chelsea ismert fegyvereivel vívta ki a 4-2-t: kontrákkal és tökéletesen végrehajtott, állított labdából elvégzett rúgásokkal."

A lap kiemeli: az első és a harmadik angol gólt Xavi, illetve Eto'o labdavesztése előzte meg, s miközben az egész Barcelona előremozgott, a Chelsea könnyedén lekontrázhatta ellenfelét. És ennek ellenére Ronaldinho két góljával - melyek közül a második bámulatos spicclövés volt - még a szünet előtt továbbjutásra állt a katalán csapat. De kellett volna még legalább egy gól a biztonsághoz, és az benne is volt Eto'o lábában - kétszer -, Puyol fejében, majd megint Iniesta lábában. Utóbbi lövésénél a labda a bal kapufáról pattant vissza.

Ch. Gáll András

[origo]

"Nagyon boldog vagyok, hiszen a sajtó által a világ legjobb csapatának nevezett együttest vertük meg. A játékosaim elhitték, hogy győzhetnek, és ez volt a legfontosabb" - nyilatkozta José Mourinho, a Kékek portugál szakvezetője.

"Egy kudarc után természetesen mindig csalódott az ember. Minden összecsapáson történik valami, ami az egyik vagy másik félnek nem tetszik. Az angolok győztes góljánál a játékosaim szerint Carvalho lökte a kapusunkat, bevallom, én nem láttam az esetet" - nyilatkozta Frank Rijkaard, a Barca holland trénere.

"Mi játszottuk a futballt, a Chelsea pedig csak rombolt. Ha ők nyerik a Bajnokok Ligáját, az kész röhej lesz" - kelt ki magából Samuel Eto'o, a Barcelona centere a lefújás után. "Mourinho piszkos játékra ösztökélte játékosait, és a negyedik gól is a portugál edző mocskos taktikájának az eredménye. Sajnos, Collina beleesett Mourinho csapdájába. Bírói segítség nélkül soha nem jutott volna tovább a Chelsea. Azt mondják, hogy Collina a legjobb bíró? Szerintem ő az egyik legrosszabb."

A kameruni csatár ezzel még nem fejezte be: "A lefújás után összeszólalkoztam egy őrrel, aki majomnak nevezett. Sajnos minden inzultus mögött Mourinho áll, az ő gúnyos, pimasz mosolya. Nem is értem, hogyan tud ilyen silányul játszani egy csapat, amelyikbe ennyi pénzt tömtek bele, mint amennyit a Chelsea-be. Sajnos azonban a gólok beszélnek, de fogunk mi még találkozni! Akik viszont a legmagasabb érdemjegyet kapják tőlem, azok a szurkolók. Fantasztikus volt a közönség, le a kalappal a Stamford Bridge publikuma előtt."

Az angol klubnál persze egyből reagáltak Eto'o mondandójára: "A rasszizmus minden formáját elítéljük, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ez a jelenség eltűnjön a pályákról" - mondta Simon Greenberg, a londoniak szóvivője. "Nagyon dühösek vagyunk amiatt, hogy a technikai személyzet egy tagját ilyen vád érte. Lefolytattuk az ilyenkor szokásos vizsgálatot, és bizton állíthatom: senki nem tett rasszista kijelentéseket Eto'o-ra."

[origo] / (MTI)