Vágólapra másolva!
Az argentin labdarúgás bizonyos szempontból legeredményesebb csillaga, Gabriel Omar Batistuta vasárnap bejelentette visszavonulását. A 36 éves csatár - aki február elsején ünnepelte születésnapját - a katari Al-Arabi klub játékosa volt, de makacs sérülései miatt ebben a szezonban csak három mérkőzésen tudott pályára lépni, s egyszer sem volt eredményes. Szemben az előző idénnyel, amikor 25 találattal katari gólkirály volt. Batistutának még élt a szerződése, két szezonra összesen 7,6 millió eurós fizetéssel - de ha egyszer nem megy, akkor be kell fejezni.

Mindezt telefonon közölte a hazájában kimondhatatlanul népszerű "Batigol" a Canal 7 tévéállomás híradójában. "Ezúton bejelentem, hogy befejezem pályafutásomat. Köszönöm azoknak a segítségét, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sikeres legyen a karrierem" - mondta Batistuta.

A Newell's Old Boys csapatában kezdte pályafutását, majd sorrendben a River Plate, a Boca Juniors, a Fiorentina, a Roma és az Internazionale játékosa volt, mielőtt pályája alkonyán az arab országba igazolt volna. 1993-ban az argentin válogatottal megnyerte a Copa Américát, melynek gólkirálya is lett. Ekkor figyelt fel rá a Fiorentina, amely azonnal le is szerződtette. Az 1994-es Egyesült Államokbeli világbajnokságon már Fiorentina-játékosként brillírozott, s a Paraguay elleni meccsen szerzett góljával meg is döntötte Diego Armando Maradona - egykori válogatottbeli társa - rekordját. Végül összesen 78 mérkőzésen 56 gólig jutott az "albiceleste" színeiben, ami valószínűleg örök időkre gólrekord marad. 0,72 gólos meccsenkénti átlaga párját ritkítja.

Az 1994-1995-ös olasz bajnoki idényben még egy csúcsot megdöntött: az első tizenkét bajnoki mindegyikén a hálóba talált.
Hihetetlen firenzei népszerűségét csak fokozta, hogy amikor a csapat kiesett az élvonalból, nem hagyta cserben a klubot, és a következő szezonban visszasegítette az első osztályba.

Aztán 31 évesen, 2000-ben a Romába szerződött, mellyel bajnokságot is nyert. Itáliai pályafutását az Internazionale gárdájánál fejezte be. Szerepelt az 1998-as franciaországi, s még a 2002-es távol-keleti világbajnokságon is, három vb-n összesen tízszer volt eredményes.

Ch. Gáll András