Vágólapra másolva!
Szabics Imre január végén és február elején is gólt szerzett a Bundesligában jelenleg harmadik helyezett Stuttgartban, de Matthias Sammer edző azóta még inkább háttérbe - egyben a kispadra is - szorította a magyar csatárt. Cacau és Kuranyi mellett már Marco Strellert is többre tartja a VfB szakvezetője, a minap 24. születésnapját ünneplő magyar futballista pedig nem kér a mellőzésből: Szabics, elsősorban magyar válogatottsága érdekében, tovább szeretne lépni a sváb klubtól. Első lépésként a Bulgária elleni jövő szerdai vb-selejtezőn hívhatja fel magára a figyelmet.

Szabics Imre első németországi mérkőzésén - még 2003 augusztusában - rögtön két gólt szerzett a VfB Stuttgart színeiben, összesítve pedig 45 Bundesliga-fellépésén eddig 13-szor volt eredményes. A sváb gárda akkori trénere, Felix Magath nagyra tartotta Szabicsot, bízott benne. A legjobb magyar futballistának megválasztott csatár általában nem is okozott csalódást a szakvezetőnek, hiszen nemcsak a német bajnokságban, hanem a Bajnokok Ligájában is remekelt: a Manchester Unitedet például - két éve, október 1-jén - góljával és asszisztjával szinte egymaga fektette két vállra.

Magath mestert viszont - csatárunk némi bánatára - tavaly nyáron elcsábította Stuttgartból a legeredményesebb német klub, a Bayern München, a jelenleg dobogós piros-fehérekhez pedig az egykori aranylabdás védő, Matthias Sammer érkezett Dortmundból. Szabics idén legtöbbször a kispadra szorult, a VfB vörös hajú trénere ugyanis főképp a Cacau, Kuranyi csatárkettőst favorizálta, s mostanság mintha Marco Streller is előrébb lépett volna a szakvezető képzeletbeli "csatár-ranglétráján".

A szegedi származású magyar játékos - aki annak idején a Ferencvárosban Nyilasi Tibor edző nagy kedvence volt - az edzéseken mindent kiad magából, mert a munkát tartja a legfontosabbnak. Immáron 2005-ben, január végén és február elején - igaz, két vesztes meccsen, de - kétszer is eredményes volt a bajnokságban, az utóbbi hetekben azonban 20 percnél többet egyszer sem töltött a pályán.

Szabics két napja, 22-én ünnepelte 24. születésnapját, s talán épp ekkor döbbent rá, hogy számára kevés ez, amit Stuttgartban kap, többre tartja magát - nem véletlenül. A magyar válogatottban Gellei Imre idején volt leginkább elemében, és kiváló mérleggel rendelkezik: 13 piros-fehér-zöld mezben lejátszott meccsén 8-szor volt eredményes. Lothar Matthäus a cserepadról nem válogatta be Imrét, az év eleji góljai azonban rádöbbentették Matthias Sammer honfitársát, kapitányunkat: Szabicsnak lehetőséget kell adnia a - ki tudja hányadszor, de most is sorsdöntőként aposztrofált - Bulgária ellen vb-selejtezőn.

Meghívót kapott, készül a jövő szerdai újpesti meccsre, de nem érzi magát biztonságban a támadó. Továbblépne Stuttgartból, és - jelen pillanatban némiképp ironikusan hangzik - pont a válogatottat hozza fel váltása legfontosabb indokaként Szabics: "A kispadra kényszerültem Stuttgartban, és mindez nagyban befolyásolja válogatottsági esélyeimet" - szögezte le a csatár, akit még egy évig köti szerződés a Gottlieb Daimler-stadionba.

Legutóbb, 2004 májusában a Lazióval hozták kapcsolatba a nevét, Szabics pedig akkor sem tagadta, hogy régi vágya válna valóra, ha a Serie A-ba vagy a Primera Divisiónba szerződhetne: "Mindig is az volt az álmom, hogy az olasz vagy a spanyol bajnokságban szerepeljek, hiszen nagyon vonzónak találom a mediterrán országokat" - mondta szűk egy évvel ezelőtt az [origo]-nak.

Ha március 30-án a Sztojcskov-csapatot megszórja Szabics, akkor bizonyosan fel fog figyelni rá egy olyan európai élcsapat, amely jobban megbecsüli az utóbbi évek egyik legtehetségesebb és leggólérzékenyebb magyar támadóját.

Juha Pál