Vágólapra másolva!

1978: visszavágott a 'Gladbach a Liverpoolnak

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 29-én!

1978-ban ezen a napon az elődöntő első összecsapásait játszották a Bajnokcsapatok Európa-kupájában. A Borussia Mönchengladbach az óriási érdeklődés miatt nem saját stadionjában, hanem Düsseldorfban fogadta a Liverpool FC-t, a mérkőzés az 1977-es BEK-döntő visszavágója volt (de ez a két csapat vívta az 1973-as UEFA-kupa utolsó két mérkőzését is).

A düsseldorfi Rhein-stadionban 67 000 néző várta a revánsot, hiszen tíz hónappal korábban az angolok nyerték a finálét. A római döntőben pályára lépett játékosok közül a nyugatnémetektől heten, a 'Poolból kilencen esztendővel később is farkasszemet néztek egymással.

A 'Gladbach szűk fél óra játék után a középhátvéd Wilfried Hannes találatával szerzett vezetést, ami egészen a mérkőzés hajrájáig remek hangulatot biztosított a zsúfolt lelátókon. Az utolsó két perc történései sem szegték a nyugatnémet szurkolók kedvét, pedig mindkét oldalon esett egy-egy gól: előbb a csereként pályára lépett David Johnson egyenlített, de egy minutummal később Rainer Bonhof találata már a Mönchengladbach győzelmét jelentette, így az NSZK-beli klub előnnyel készülhetett az angliai visszavágóra.

A másik párharc az előzetes várakozásnak megfelelően a Juventus FC győzelmét hozta, a sorozatban korábban csak két gólt kapott olasz bajnok (Omonia Nicosia 3-0, 2-0; Glentoran FC 1-0, 5-0; Ajax Amsterdam 1-1, 1-1) azonban a vártnál jóval nehezebben győzte le az FC Brugest. A 90 perc egyetlen találatát Roberto Bettega szerezte az összecsapás hajrájában.