Társoldalunk:

Féltávhoz értek a világbajnoki selejtezők

2005.04.01. 8:25

A jelek szerint a kvalifikációs sorozat végén újabb kelet-európai együttes szabadul meg attól a címkétől, hogy még sohasem sikerült kijutnia nagy világversenyre, hiszen az ukrán gárda jó eséllyel pályázhat a csoportelsőségre.

Sevcsenkóék jelenleg veretlenül állnak a csoport élén, és legnagyobb riválisaik közül a törököket és a dánokat is legyőzték hazai pályán, utóbbiakkal ráadásul idegenben is ikszeltek. A csapatot az sem zavarta meg, hogy az utóbbi hetekben a szövetségi kapitánynak, Oleh Blohinnak politikai szerepvállalása miatt majdnem távoznia kellett a kispadról - a dánok elleni hazai mérkőzésen azért ő irányította a csapatot, amely Andrij Sevcsenko nélkül is begyűjtötte a három pontot.

Utóbbi mérkőzésen egyébként a kezdő tizenegyben két olyan labdarúgó is szerepelt, aki korábban egyetlen vébéselejtezőn sem lépett pályára (Vjacseszalv Szviderszkij és Olekszandr Koszirin), ami jól jelzi a válogatott erősségét.

A dánok ezzel a vereséggel viszont rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, annál is inkább, mert Tomassonék eddig a rangadókon gyengén szerepeltek: kikaptak Görögországban is, hazai pályán pedig az ukránokkal és a törökökkel is ikszeltek - és akkor a grúziai pontvesztésről még nem is beszéltünk.

A dán válogatott az 1984-es Európa-bajnokság óta mindössze egyetlen nagy világeseményről hiányzott (az 1994-es világbajnokságra nem jutottak ki), de könnyen lehet, hogy a 2006-os vébét is csak a televízión keresztül nézhetik majd - a második hely megszerzéséhez a hátra lévő meccseken már nem nagyon veszíthetnek pontot.

A második pozícióért a dolgok jelenlegi állása szerint a török és a görög válogatott folytathat öldöklő küzdelmet, és ebben a harcban most a hellének állnak jobban, bizonyítva, hogy a tavaly nyári Európa-bajnokság megnyerése azért nem csak egy kicsúszott eredmény volt.

Otto Rehhagel csapata a nagy diadal után talán egy kicsit sokáig ünnepelt, hiszen az első három meccsén mindössze két pontot gyűjtött be, de az ukránok elleni idegenbeli döntetlent követően (amely eredmény azért egyértelműen sikerként könyvelhető el) sorozatban négy találkozót nyertek.

Mindez kísértetiesen hasonlít az Eb-selejtezőn való szereplésre, ahol két vereség után mindegyik meccsét megnyerte a csapat, és így jutott ki a kontinensviadalra. A gárda egyébként szemernyit sem változott a portugáliai események óta, és Rehhagel alkalmazta eddig talán a legkevesebb focistát a vébéselejtezőkön.

Ami a törököket illeti, a félholdasok nagyon kapaszkodnak, hogy megmutassák: annál azért jobb a csapatuk, hogy a legutóbbi vébé bronzérme után most ki se jusson a világbajnokságra. Az Ukrajna elleni hazai 3-0-s vereség viszont alaposan lerontotta esélyeiket, amelyeken a Grúzia elleni otthoni iksz sem javított sokat. Hakan Sükür és Hasan Sas helyett mindenesetre immár Necati Ates, Tuncay Sanli és Fatih Tekke az új sztárok.

Az albánok és a grúzok nem vágtak neki vérmes reményekkel a sorozatnak, számukra már az is remek eredmény, ha egyszer-egyszer elkapják valamelyik esélyest, és ez mindkettejüknek összejött, így aztán egyikük sem panaszkodhat. Ami a kazahokat illeti, ők most először szerepelnek valamelyik nagy torna selejtezőjében, és egyelőre a tapasztalatszerzésnél több nem várható tőlük.

a további program
Albánia - Grúzia (2005. június 4.)
Törökország - Görögország (2005. június 4.)
Ukrajna - Kazahsztán (2005. június 4.)
Dánia - Albánia (2005. június 8.)
Görögország - Ukrajna (2005. június 8.)
Kazahsztán - Törökország (2005. június 8.)
Kazahsztán - Grúzia (2005. augusztus 17.)
Albánia - Kazahsztán (2005. szeptember 3.)
Grúzia - Ukrajna (2005. szeptember 3.)
Törökország - Dánia (2005. szeptember 3.)
Dánia - Grúzia (2005. szeptember 7.)
Kazahsztán - Görögország (2005. szeptember 7.)
Ukrajna - Törökország (2005. szeptember 7.)
Dánia - Görögország (2005. október 8.)
Grúzia - Kazahsztán (2005. október 8.)
Ukrajna - Albánia (2005. október 8.)
Albánia - Törökország (2005. október 12.)
Görögország - Grúzia (2005. október 12.)
Kazahsztán - Dánia (2005. október 12.).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK