Társoldalunk:

Féltávhoz értek a világbajnoki selejtezők

2005.04.01. 8:25

Itt tűnik legegyértelműbbnek a csoportelsőség sorsa, hiszen a jelek szerint az olaszok játszi könnyedséggel végezhetnek az élen, és juthatnak ki a vébére. A taljánoknál a balul sikerült Európa-bajnokság után új szakvezető került a válogatott élére Marcello Lippi személyében, akinek a filozófiája szerint a csapatépítés egészen a világbajnokságig tart, és ennek megfelelően rengeteg focistának adott bizonyítása lehetőséget, ami a jelek szerint nem ment az eredmények rovására.

Egy vereség ugyan becsúszott a szlovének ellen idegenben, de míg a többi gárda sorra hullajtotta a pontokat a kiscsapatok ellen is, addig a squadra azzurra egyszer sem botlott meg, és így tekintélyes előnyre tett szert.

Arról azonban nem lehet beszélni, hogy kialakult volna egy ideális kezdő tizenegy, csupán Gennaro Gattuso mondhatja el magáról, hogy mindegyik vébéselejtezőn ott volt a kezdők között. Érdekesség, hogy a csatársorban a jelek szerint Alberto Gilardinónak van a legbiztosabb helye, míg olyan sztárok, mint Alessandro del Piero vagy Christian Vieri, csak egyszer-egyszer szerepeltek a csapatban. De mindezt felfoghatjuk úgy is, hogy Lippinek a bőség zavarával kell megküzdenie.

Érdekesebb kérdés, hogy az olaszok mögött melyik együttes szerezheti meg a második helyet. Jelenleg a norvégok állnak ebben a pozícióban, azonban a legutóbbi, Moldova elleni döntetlenjükkel némiképp rontottak a helyzetükön.

A vikingek a legutóbbi Eb-ről és vébéről is hiányoztak, vagyis rájuk férne egy kis siker, ami alapjában véve nem elérhetetlen a számukra, hiszen az ellenfelek korántsem acélosak. Ebből a szempontból az olaszoknak is szerencséjük volt a sorsolásnál, mert egyetlen olyan ellenfelet sem kaptak, aki ott lett volna az Eb-n, míg két olyan csoport is akadt, amelyben három Eb-résztvevő is volt.

A második helyért mindenesetre a norvégok mellett a szlovének és a beloruszok is keményen harcban állnak, és bármelyikük is szerezze majd meg ezt a pozíciót, biztos, hogy a pótselejtezők során ők fognak a kívánságlista élén állni a többi együttes részéről. Ami a skótokat illeti, elképzelhető, hogy még az utolsó előtti helyért is meg kell majd küzdeniük a moldávokkal, de talán el tudják majd kerülni azt a szégyent, hogy sereghajtók legyenek.

a további program
Fehéroroszország - Szlovénia (2005. június 4.)
Norvégia - Olaszország (2005. június 4.)
Skócia - Moldova (2005. június 4.)
Fehéroroszország - Skócia (2005. június 8.)
Moldova - Fehéroroszország (2005. szeptember 3.)
Skócia - Olaszország (2005. szeptember 3.)
Szlovénia - Norvégia (2005. szeptember 3.)
Fehéroroszország - Olaszország (2005. szeptember 7.)
Moldova - Szlovénia (2005. szeptember 7.)
Norvégia - Skócia (2005. szeptember 7.)
Olaszország - Szlovénia (2005. október 8.)
Norvégia - Moldova (2005. október 8.)
Skócia - Fehéroroszország (2005. október 8.)
Fehéroroszország - Norvégia (2005. október 12.)
Olaszország - Moldova (2005. október 12.)
Szlovénia - Skócia (2005. október 12.).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK