Társoldalunk:

Féltávhoz értek a világbajnoki selejtezők

2005.04.01. 8:25

Ebben a csoportban játszották eddig a legkevesebb mérkőzést, és az erőviszonyok sem éppen a várakozásnak megfelelően alakulnak, hiszen nem a spanyolok állnak az élen, hanem Szerbia-Montenegró válogatottja.

A plávik ráadásul egyedülálló teljesítménnyel büszkélkedhetnek, egyelőre ugyanis nem kaptak gólt a selejtezősorozatban, amit egyetlen más csapat sem mondhat el Európában. Kétségtelen, hogy ők már kétszer is játszottak a csoport leggyengébb tagja, San Marino ellen, de a belgák és a bosnyákok ellen is idegenben játszottak, és ezen a két mérkőzésen sem került a hálójukba a labda.

A kiváló védekezéshez minden bizonnyal hozzájárul, hogy a szerbeknek a hátsó alakzat a legstabilabb csapatrészük, a Dragutinovic, Gavrancic, Vidic, Krstajic négyest csak sérülés vagy eltiltás esetén bontották fel, és a védekező középpályás Ognjen Koroman sem hiányzott egyetlen selejtezőről sem. A plávik a következő két összecsapásukat otthon játsszák, és ezt követően jón majd szeptemberben a sorsdöntőnek ígérkező, spanyolok elleni idegenbeli összecsapás, ami az első hely sorsáról dönthet majd.

A hispánok ezzel szemben korántsem olyan meggyőzőek, mint amilyenek a selejtezők során szoktak lenni - igaz, már legutóbbi is csak pótselejtezővel jutottak ki az Európa-bajnokságra. A kontinensviadalt követően a kispadra kerülő szakvezető, Luis Aragonés meglehetősen sok kritikát kap az utóbbi időben, mondván, túlságosan is sokat kísérletezik, és tény, hogy csupán Iker Casillas, illetve Carles Puyol szerepelt az összes kvalifikációs mérkőzésen, a legutóbbi két selejtezőn viszont összesen öt újoncot is avatott a mester.

A tréner azonban nincsen könnyű helyzetben, hiszen a Barcelonában vagy a Real Madridban elsősorban nem a spanyol labdarúgók viszont a prímet (pár kivételtől eltekintve), és a sérülésekkel sincsen szerencséje, elvégre Míchel Salgado, Xabi Alonso, Carlos Marchena vagy Vicente is ezért nem állt a rendelkezésére.

Ezzel együtt a spanyolok valószínűleg a legrosszabb esetben sem fognak a második helynél hátrább végezni, mögöttük ugyanis olyan együttesek állnak, amelyeket hazai pályán alighanem simán legyőznek majd - idegenben pedig mind Boszniával, mind Litvániával döntetlent játszottak, a belgákat pedig már megverték otthon.

Még leginkább a litván alakulat lehet képes arra, hogy meglepetést okozzon, ehhez azonban nagy bravúrra lenne szüksége, és a baltiak kedvező helyzete kissé csalóka, elvégre mindkét győzelmüket San Marino ellen érték el. A selejtezősorozat kezdetén a továbbjutásra is esélyesnek tartott belgák pedig rendkívül mély hullámvölgyben vannak, a szerbektől és a spanyoloktól is rendkívül simán kaptak ki, de San Marino ellen is csak szenvedve nyertek.

a további program
Szerbia-Montenegró - Belgium (2005. június 4.)
Spanyolország - Litvánia (2005. június 4.)
San Marino - Bosznia-Hercegovina (2005. június 4.)
Spanyolország - Bosznia-Hercegovina (2005. június 8.)
Szerbia-Montenegró - Litvánia (2005. szeptember 3.)
Bosznia-Hercegovina - Belgium (2005. szeptember 3.)
Spanyolország - Szerbia-Montenegró (2005. szeptember 7.)
Belgium - San Marino (2005. szeptember 7.)
Litvánia - Bosznia-Hercegovina (2005. szeptember 7.)
Litvánia - Szerbia-Montenegró (2005. október 8.)
Belgium - Spanyolország (2005. október 8.)
Bosznia-Hercegovina - San Marino (2005. október 8.)
Szerbia-Montenegró - Bosznia-Hercegovina (2005. október 12.)
Litvánia - Belgium (2005. október 12.)
San Marino - Spanyolország (2005. október 12.).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK