Társoldalunk:

Féltávhoz értek a világbajnoki selejtezők

2005.04.01. 8:25

Ha bárki is komolyan gondolta, hogy a magyar válogatottnak minimális esélye lehet az első két hely megszerzésének valamelyikére, akkor a bolgárok elleni hazai összecsapás után szomorúan konstatálhatta, hogy mindez csak az álmodozás kategóriájába tartozik.

Lothar Matthäus együttese kétségtelenül nagy küzdeni tudásról tett tanúbizonyságot azzal, hogy az utolsó percben pontot mentett a Szusza Ferenc-stadionban, de ez maximum arra volt elegendő, hogy a bolgárok helyzetét még nehezebbé tegyük, illetve hogy a magyar gárdának megmaradjon az esélye a harmadik hely esetleges megszerzésére.

Ne legyenek kétségeink: már ez is hatalmas bravúr lenne, figyelembe véve, hogy a selejtezősorozat elkészítésekor a mieinket az ötödik kalapból sorsolták, vagyis a papírforma alapján maximum Máltát előzhetnénk meg, és arról sem feledkezzünk el, hogy a kilencvenes évek óta először fordult elő, hogy a vébé- vagy Eb-selejtezők során a negyediknél jobb helyen végeztünk csoportunkban.

A probléma csak ott van, hogy a kvalifikációs sorozat kezdetén megint ment a fogadkozás, hogy most majd kijutunk a vébére, amikor ebben szemernyi realitás nem volt. Ha Lothar Matthäus nem ragaszkodik ahhoz, hogy márpedig ő ki fogja vinni a magyar válogatottat a világbajnokságra, hanem reális célokat tűz ki a csapat elé, akkor sokan most nem lennének csalódottal, és nem követelnék a szakvezető lemondását.

Rátérve csoportunk többi együttesére, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a horvátok és a svédek egymás között döntik majd az első két hely sorsát, és az elsőség szempontjából a kroátok a Stockholmban aratott győzelmüknek köszönhetően lépéselőnyben vannak. Kranjcarék számára a következő, Bulgária elleni idegenbeli mérkőzés lehet a sorsdöntő, ha ugyanis ott pontot vagy pontokat szereznek, akkor a második helyük szinte biztossá válik.

A bolgár válogatott tulajdonképpen a "mérleg nyelve" lehet a két éllovas számára, és Hriszto Sztoicskov együttese csak akkor reménykedhet a vb-szereplésben, ha a hátralévő meccsein már nem veszít pontot. Az izlandiak pocsék szereplése némileg meglepőnek mondható, bár ne feledjük, ők a következő három mérkőzésüket hazai pályán játsszák majd.

a további program
Bulgária - Horvátország (2005. június 4.)
Izland - Magyarország (2005. június 4.)
Svédország - Málta (2005. június 4.)
Izland - Málta (2005. június 8.)
Magyarország - Málta (2005. szeptember 3.)
Izland - Horvátország (2005. szeptember 3.)
Svédország - Bulgária (2005. szeptember 3.)
Bulgária - Izland (2005. szeptember 7.)
Magyarország - Svédország (2005. szeptember 7.)
Málta - Horvátország (2005. szeptember 7.)
Bulgária - Magyarország (2005. október 8.)
Horvátország - Svédország (2005. október 8.)
Magyarország - Horvátország (2005. október 12.)
Málta - Bulgária (2005. október 12.)
Svédország - Izland (2005. október 12.).

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK