Vágólapra másolva!
Kedden két negyeddöntővel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája idei küzdelemsorozata. A legnagyobb érdeklődéssel várt csaták egyike a Liverpool-Juventus találkozó: a két csapat az 1985-ös, szurkolói tragédiába torkolló, brüsszeli BEK-döntő óta nem találkozott egymással, A nap másik összecsapásán a francia Olympique Lyon a holland PSV Eindhovent fogadja.

A labdarúgó Bajnokok Ligája-negyeddöntő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt párharcának első mérkőzését rendezik kedden: az 1985-ös Heysel-dráma után húsz évvel ismét - és első alkalommal - összeméri tudását az FC Liverpool és a Juventus.

Az 1985-ös brüsszeli BEK-döntő előtt az angol huligánok megrohamozták a Juventus szurkolóit, az egyik biztonsági fal ledőlt, s többek között ennek következtében 39-en meghaltak, a legtöbb áldozat olasz volt. Az UEFA akkor öt évre kitiltotta az angol klubokat az európai kupasorozatokból.

"Mindenki szörnyülködve emlékszik a történtekre, s biztos vagyok abban, hogy a tragédia képei holnap is felidéződnek majd mindkét együttesben" - mondta a liverpooli találkozó előtt Fabio Capello, a vendégek trénere.

A párharc esélyesének az újabb olasz bajnoki címéért az AC Milannal fej-fej melletti küzdelmet vívó Juventust tartják, amely frissebben állhat ki a találkozóra, hiszen II. János Pál pápa halála miatt elmaradt a Serie A hétvégi fordulója. A Premier League-ben ötödik liverpooliak szombaton 1-0-ra verték a Bolton Wandererst, de csak nagy küzdelem után jutottak a három ponthoz.

Capello dolgát több sérült, illetve eltiltott játékos hiánya nehezíti, a több mint egy hónapot kihagyó cseh Pavel Nedved ugyanakkor már a rendelkezésére áll. A másik oldalon kollégája, Rafael Benitez is gondokkal küzd, hiszen sérülés miatt nem számíthat a német Dietmar Hamannra, a spanyol Fernando Morientesre és Xabi Alonsóra, valamint az ausztrál Harry Kewellre.

"Csakugyan nagyon pechesek vagyunk, de bízom abban, hogy játékosaim, csakúgy, mint eddig mindig, nagy kihívásnak tekintik a BL-t, és kihozzák magukból a maximumot" - mondta az angol csapat spanyol vezetőedzője.

Jerzy Dudek, a Liverpool lengyel kapusa a szombaton elhunyt II. János Pál pápa emlékének szeretni adózni a mérkőzésen: "Nagyon szomorú vagyok, mintha közeli családtagot veszítettem volna el. Pályafutásom legnehezebb pillanatai a mostaniak, de mindent megteszek azért, hogy méltón emlékezzek a szentatyára. Ha pályára lépek a Juventus ellen, a lehető legjobb teljesítményt akarom nyújtani."

a várható kezdőcsapatok
FC Liverpool: Dudek - Finnan, Hyypiä, Traore, Carragher - Riise, Gerrard, Biscan, Smicer - Baros, Luis Garcia
Juventus: Buffon - Zebina, Cannavaro, Thuram, Zambrotta - Camoranesi, Emerson, Blasi, Nedved - Del Piero, Ibrahimovic
játékvezető: Frank De Bleeckere (belga)

a két együttes eddigi egymás elleni mérkőzései
1965.09.29. (KEK, 1. forduló): Juventus - Liverpool 1-0
1965.10.13. (KEK, 1. forduló): Liverpool - Juventus 2-0
1985.05.29. (BEK, döntő): Juventus - Liverpool 1-0.