Vágólapra másolva!

Fénysebességgel robog a bajnoki cím felé a Barcelona

Az FC Barcelona minden bajnokságnak az aranyérem egyik legnagyobb esélyeseként vág neki, azonban a bajnoki címet évek óta nem sikerült megszerezniük a katalánoknak. Nagyon úgy tűnik, az idén végre megszakad a rossz sorozat, hiszen Frank Rijkaard együttese utcahosszal vezet a bajnokságban, és Samuel Eto'óék a Bajnokok Ligája-búcsú ellenére olyan formában vannak, hogy nehéz elképzelni, leadhatják előnyüket.

A nagyszabású nyári bevásárlás után mindenki a bajnoki cím legnagyobb esélyesének tartotta a gránátvörösö-kékeket (természetesen a Real Madrid mellett), arra azonban minden bizonnyal elég kevesen számítottak, hogy nyolc fordulóval a zárás előtt kilenc ponttal vezetnek majd Ronaldinhóék a királyi gárda előtt, és minden bizonnyal díszlépésben söprik be az aranyérmet.

Pedig ez a helyzet, az FCB 30 forduló alatt nem kevesebb, mint 69 pontot gyűjtött úgy, hogy mindössze három vereséget szenvedett, nem csoda, hogy egyetlen együttes sem képes tartani a lépést a katalánokkal. Pedig nem indult könnyen a szezon Rijkaard számára, hiszen a holland mester nyári igazolásai közül többen is súlyos sérülést szenvedtek a bajnokság elején.

Különösen a brazil védőkre járt rá a rúd, Silvinho és Edmílson is térdsérülést szenvedett: utóbbi még október elején, a CD Numancia ellen becserélése után pár perccel hordágyon távozott a pályáról; mint később kiderült, elszakadtak a térdszalagjai, és a világbajnok játékos azóta sem térhetett vissza.

Silvinho még korábban, a negyedik játéknapon dőlt ki a sorból, és két hónapig nem léphetett pályára, majd visszatérése után ismét megsérült, újra több hétig nem számíthatott rá Rijkaard. Egy harmadik brazil, Thiago Motta még szeptemberben sérült meg, és várhatóan csak a következő idényben állhat újra csatasorba. Nemcsak a védelem vált foghíjassá: Ludovic Giuly több mint egy hónapon át volt harcképtelen, Henrik Larsson pedig a Real Madrid legyőzése alkalmával, november 20-án szerepelhetett legutóbb a bajnokságban.

Az amúgy sem túl bő keret tehát jelentősen leszűkült, a holland mesternek nem sok választási lehetősége maradt, de a jelek szerint nem is nagyon van rá szüksége: a "maradék" szenzációs formában játssza végig az egész idényt; nem akadt még két olyan, egymást követő bajnoki, amelyek közül legalább az egyiket ne nyerte volna meg a Barca!

Az eddigi 30 forduló során 21-szer nyert a csapat, ebből 12-szer legalább két, hétszer pedig legalább háromgólos különbséggel. A katalánok 57 rúgott gólja messze a legtöbb a mezőnyben, és a kapott találatok tekintetében is listavezető a Barca, hiszen Víctor Valdés, illetve az őt egy találkozón helyettesített Rubén mindössze 21 alkalommal kapitulált eddig.

A csapat tehát mindössze eggyel több gólot kapott, mint ahányszor Samuel Eto'o betalált, hiszen a kameruni 20 találattal vezeti a bajnoki góllövőlistát. Rajta kívül Deco hét, Giuly (a hosszú kihagyás ellenére) hat, Ronaldinho öt, a védők közül Giovanni van Bronckhorst négy, Rafael Márquez pedig három gólnál jár. A szakértők szerint a siker titka éppen az állandóság, hiszen Rijkaard (részben kényszerből) alig-alig változtat a kezdő csapaton.

Ez önmagában kevés lenne a győzelmekhez (hiszen például a Real Madrid kezdő tizenegye sem sokszor változik, mégis kilenc ponttal kevesebb áll a fehérek, mint a katalánok neve mellett), azokhoz szükség van a játékosok sikeréhségére is. A Barcelona futballistáinak többsége (Ronaldinho, Eto'o, Van Bronckhorst, Giuly) még nemigen nyert komoly trófeát klubszinten (ellentétben a Real kulcsembereivel), így bármilyen nagy nevek is, hajlandóak felszántani a pályát a győzelemért.

Ez a hozzáállás pedig olyannyira eredményre vezet, hogy aligha várható izgalmas hajrá az idén a spanyol bajnokságban, így Rijkaard már most a nyári átigazolásokkal foglalkozhat. A holland mester elsősorban egy középső védőt szeretne szerződtetni, mégpedig a hírek szerint egy argentin játékost, Spanyolországból.

Egyelőre két futballista neve van a kalapban, a Real Zaragozában szereplő Gabriel Militóé, illetve a Villarreal CF-t erősítő Gonzalo Rodríguezé. Nem biztos, hogy Rijkaardnak választania kell, hiszen az is elképzelhető, hogy a nyáron mindketten Barcelonába költöznek majd. Egy csatárt is szeretne venni a fiatal tréner, mert úgy véli, bővebb keretre van szükség ahhoz, hogy a Barca ne csak a hazai, hanem a nemzetközi fronton is a hagyományaihoz méltó módon szerepeljen.