Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 8-án!

1957-ben ezen a napon írta alá első szerződését a Santos FC-nél Pelé. A későbbi háromszoros világbajnok futballcsillag 1956 szeptemberében, egy hónappal 16 születésnapja előtt játszotta első mérkőzését a Santos tartalékcsapatában.

A Bauruból érkezett tinédzser napok alatt alapembere lett az 1955-ben paulista bajnokságot nyert együttesnek, az 1957-es esztendő elején már klubja szinte valamennyi mérkőzésén pályára lépett, így a SFC elnökségének is lépni kellett. A klub azon a napon kötötte profiszerződéssel magához Pelét, akinek góljaiért cserébe havi 5000 cruzeiró, azaz 10 dollár ütötte a markát. Nem mondhatni, hogy fejedelmi juttatás...

Pelé azonban nagyon gyorsan fizetésemelést harcolt ki, az év júliusában bemutatkozott a brazil válogatottban (első két mérkőzésén két gólt rúgott Argentínának), majd 1958 már világbajnoki címet nyert (a svédországi tornán négy mérkőzésen hat találatot szerzett) a selecaóval, így szinte valamennyi tehetős olasz és spanyol klub is vitte volna vb után.

Új kontraktusra volt tehát szükség, amely - a korabeli hírek szerint - hetente annyit hozott Pelének, mint amennyit a brazil államelnök egy negyedév alatt keresett!

Dévényi Zoltán