Vágólapra másolva!

1974: BEK-elődöntőben ikszelt a Dózsa

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 10-én!

1974-ben ezen a napon játszották a Bajnokcsapatok Európa Kupájának két elődöntőjét, köztük azt a mérkőzést, amely magyar szempontból a kupa történetének mind a mai napig legfontosabb 90 perce. Az Újpesti Dózsa ugyanis még érdekelt volt a sorozatban, a lila-fehérek a Népstadionban fogadták a Bayern Münchent. A találkozóra megtelt a legnagyobb magyar futballaréna, 70 000 néző tapsvihara köszöntötte az olasz Gonella vezetésével kivonuló két csapatot, amelyek az alábbi összeállításokban kezdték az összecsapást: Szentmihályi - Noskó, Harsányi, Horváth, Kellner, Tóth A., Dunai, Zámbó, Fazekas, Bene, Fekete (Újpesti Dózsa), Maier - Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner, Zobel, Roth, U. Hoeness, Torstensson, G. Müller, Kapellmann (Bayern München).

A két csapat korábbi eredményei alapján a Dózsa egyáltalán nem számított esélytelennek, hiszen a Bayern budapesti vendégjátéka előtt négy idegenbeli mérkőzésen is nyeretlen maradt a BEK-ben, míg az újpestiek a sorozatban három hazai találkozójukon megőrizték veretlenségükek és mindössze egy gólt kaptak. Nem volt ez másként azon a napon sem, a Bayern Conny Torstensson révén a 64. percben megszerezte a vezetést, de Fazekas László nyolc perccel a lefújás előtt egyenlíteni tudott, azaz mindkét sorozat folytatódott.

A müncheni visszavágót bánatunkra 3-0-ra megnyerte a Bayern, amely később a kupát is elhódította az Atlético Madrid ellenében.