Vágólapra másolva!
Az MLSZ edzőbizottsága és a Magyar Labdarúgóedzők Testületének (MLT) elnöksége visszautasítja, hogy a Bulgária elleni világbajnoki selejtezőt (1-1) követően Lothar Matthäus szövetségi kapitány rájuk hárította a felelősséget. A német szakember április 5-én a Nemzeti Sportban úgy nyilatkozott: a legnagyobb probléma, hogy az itthon futballozó játékosok gyenge kondicionális állapotban vannak.

"Megdöbbenve és sajnálattal olvastuk, egyben ezúton vissza is utasítjuk, hogy a bolgárok elleni mérkőzést követően a kapitány a felelősséget ránk hárította. Tesszük ezt azért, mert a korábbi kapitányok erre sohasem ragadtatták magukat" - áll a két testületnek MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában.

"Alaptalan és ellentmondásos volt a hazai bajnokságban játszó játékosok fizikai képességének kritizálása, többek közt azért, mert a mérkőzés után maga a kapitány is dicsérte Juhász Roland, Komlósi Ádám, Vincze Ottó és Böőr Zoltán játékát. A magyar válogatott mérkőzéseit nyugodt szívvel ajánlják a hazai edzők szakmai elemzésre, abból a szempontból, hogy a magyar bajnokságban szereplő játékosok a fizikai és taktikai felkészültséget, valamint a fegyelmezettségüket tekintve soha nem lógtak ki Lothar Matthäus csapatából, erre a legékesebb bizonyíték a tavaly júniusi, Németország elleni mérkőzés."

Az MLSZ edzőbizottsága és az MLT kívánatosnak tartja a sikeres szereplés érdekében, hogy a kapitány támaszkodjon többet a klubedzőkre, és egyben felhívja a figyelmet a válogatott játékosok terheléses vizsgálatainak eredményeire.

"Lothar Matthäus azzal érkezett, hogy szoros együttműködést kíván kialakítani a hazai edzőkkel, és rendszeresen látogatja majd minden klub mérkőzéseit. Néhány kezdeti látogatástól eltekintve azonban a kapitány nem tart kapcsolatot az élvonalbeli edzőkkel, így állandó konzultációról nem lehet beszélni, pedig ez mindenütt elengedhetetlen a válogatott eredményes működéséhez.

Lothar Matthäus egyik jelszava megérkezése óta az összefogás. Ennek fontosságával nem is lehet vitatkozni, ám a feszültség szítása a szövetségi kapitány és a hazai edzők között egyáltalán nem az összefogás irányába mutat. A magyar szakemberek továbbra is készek az együttműködésre labdarúgásunk fejlődésének az érdekében. Azt azonban határozottan visszautasítjuk, hogy mesterségesen szembeállítsanak bennünket, hogy felesleges és csak a figyelem elterelését szolgáló vitákra pazaroljuk az energiánkat, amikor azt az igen nehéz helyzeten lévő válogatott segítésére kellene szentelnünk" - olvasható a közleményben.

A labdarúgóedzők leszögezik, hogy ők voltak az elsők, akik vállalták a felelősséget a sportág helyzetében, megszervezték képzésüket, s 32-en szereztek UEFA pro-licences diplomát. Egyben felajánlják segítségüket, és meghívták a kapitányt a május 2-ai közös értekezletükre.

Matthäus a mérkőzés után a sportnapilapban azt mondta: "Megdöbbentő volt ugyanis azt látni, hogy a válogatott edzőtáborába érkező játékosok zöme - és gondolok itt főleg azokra, akik itthon futballoznak - milyen iszonyúan gyenge kondicionális állapotban van. (...) A javítás a kluboknál dolgozó edzők feladata, éppen ezért a jövőben jó néhány találkozót szervezünk majd, ahol keressük a választ arra a kérdésre, hogy miért vannak ennyire gyenge erőállapotban a játékosok."