Vágólapra másolva!
A francia bajnokságban a forduló rangadója, az AS Monaco-Lille OSC mérkőzés Rainier herceg halála miatt elmaradt, így aztán a Lyon egy döntetlennel is növelni tudta előnyét - köszönhetően a Marseille vereségének. A norvégoknál elrajtolt az idei bajnokság, és az első fordulóban a Rosenborg csak egy döntetlenre volt képes, a Viking Stavanger Kovács Péter góljával nyert, míg a dánoknál a koppenhágai derbin az FC Köbenhavn magabiztosan győzött a Bröndby IF ellen.

Ahogy tavaszodik, sorra kezdődnek a bajnokságok az északi országokban is: a hét végén a norvég pontvadászat is elrajtolt. A fő kérdés továbbra is az, hogy megszakad-e a Rosenborg BK 13 éve tartó győzelmi sorozata, vagy végre valamelyik másik gárda végez-e az élen. A rajt mindenesetre bíztató lehet az RBK uralmának végét óhajtók számára, hiszen a címvédő a nyitófordulóban csak hatalmas küzdelemben tudott pontot menteni hazai pályán.

Utoljára 1991-ben fordult elő Norvégiában, hogy nem a Rosenborg nyerte meg a bajnokságot (akkor a Viking Stavanger végzett az élen), és a kilencvenes évek közepén volt olyan időszak, amikor a trondheimeik már hetekkel a zárás előtt biztos aranyérmesnek mondhatták magukat. Az elmúlt években egyre csökkent a különbség az RBK és a többi élcsapat között, tavaly már csak az utolsó forduló utolsó percében szerzett góllal bizonyult jobbnak a Rosenborg, de a bajnoki címet akkor sem adta ki a kezéből.

A bajnokcsapat a holtszezonban igyekezett erősíteni, hazacsábította a francia SC Bastiában légióskodó középhátvédet, Björn-Tore Kvarmét, és másfélmillió euróért leigazolta a tavalyi bajnokság ezüstcipősét, Alexander Ödegaardot a Sogndal IL-től, de a legfontosabb változásnak mindenki azt tartotta, hogy szakmai tanácsadói minőségben visszatért a klubhoz az egykori sikeredző, Nils Arne Eggen. Ilyen előzmények után a nyitófordulóban az újonc Aalesunds FK ellen biztos győzelmet vártak a csapattól, azonban a Rosenborgnak még a döntetlenért is alaposan meg kellett küzdenie.

Az Aalesunds ugyanis az első félidő közepén Eirik Hoseth révén vezetést szerzett, majd miután a második játékrészben Roar Strand kiegyenlített, három percre rá már megint a vendégeknél volt az előny, mivel a szünetben a gyenge teljesítményt nyújtó Kvarme helyére beálló Eirik Hoftun összehozott egy tizenegyest. Érett tehát a bomabmeglepetés, elvégre az Aalesund egészen az utolsó percig tartani tudta előnyét, ám akkor a Rosenborg cserecsatára, Thorstein Helstad egalizált, így az RBK legalább a vereséget megúszta.

Igaz, a Rosenborg fő riválisainak tartott csapatok közül a Lilleström SK még rosszabbul rajtolt, elvégre 3-1-es vereséget szenvedett a másik újonc, a Strat Kristiansand otthonában. Pedig a meccs nem indult rosszul a vendégek számára hiszen a Liverpoolt is megjárt védő, Frode Kippe találatával már a hatodik percben vezetést szereztek, azonban a kristiansandiak közvetlenül a szünet előtt egyenlíteni tudtak a dán Aalborg BK-tól hazacsábított középhátvéd, Baard Borgersen révéb, és a második játékrészben már csak a hazaiak voltak a pályán, amit két góllal is nyomatékosítottak.

A szintén titkos esélyesnek tartott Viking Stavanger viszont begyűjtötte a három pontot, mégpedig a magyar Kovács Péternek köszönhetően. Az angol Roy Hodgson által irányított csapat közel 15 ezer néző előtt fogadta az FK Bodö/Glimtet, és a szünetben még 1-0-s vesztésre állt, ám a fordulás után az angol Southamptonból hazatért Egil Östenstad egyenlített, és a Viking nagy rohamozásba kezdett a győztes találatért. Hodgson a 78. percben egy védő helyére Kovácsot is becserélte, és a hórihorgas csatár nyolc perccel később a hálóba fejelte a három pontot érő találatot.