Vágólapra másolva!
Kétgólos előnye tudatában nyugodtan várhatta a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóját a Chelsea csapata, amely ugyan a hajrában bekapott két góllal 3-2-re kikapott a Bayern München otthonában, de 6-5-ös összesítéssel bejutott a legjobb négy közé. A másik keddi összecsapás, az Inter-Milan mérkőzés a vendégek 1-0-s vezetésénél, a 75. percben szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt.

BL-negyeddöntő, visszavágó
Bayern München (német) - Chelsea (angol) 3-2 (0-1)
München, Olimpiai-stadion, 59 ezer néző
v.: Mejuto Gonzalez (spanyol)
Bayern München: Kahn - Sagnol, Lucio, R. Kovac, Lizarazu (Salihamidzic, 78.) - Schweinsteiger, Demichelis (Scholl, 52.), Zé Roberto - Ballack - Pizarro, Makaay (Guerrero, 73.)
Chelsea: Cech - Carvalho, Huth, Terry, Gallas - J. Cole (Morais, 92.), Makelele, Lampard, Duff (Tiago, 71.) - Drogba, Gudjohnsen (Geremi, 88.)
gól: Pizarro (65.), Guerrero (90.), Scholl (93.), illetve Lampard (30.), Drogba (80.)

Az előzetesen megadott összeállításhoz képest egyetlen helyen változtatott Felix Magath, a Bayern München szakvezetője, aki Oven Hargreaves helyett Zé Robertót jelölte a kezdőcsapatba - a fiatal angol pedig még a kispadon sem foglalhatott helyet, a hírek szerint kizárta őt a szigorú szakvezető a keretből. A támadósorban a Pizarro, Makaay kettősre hárult a nagy feladat, gólokat rúgni a világ egyik legjobb védelmének.

Érdekes variációt választott viszont Jose Mourinho, aki még mindig nem ülhetett le az angol csapat kispadjára, de aki a taktika részeként nem a védekezést, hanem a támadást választotta, így Tiago helyett az offenzívabb Damien Duff jutott szóhoz. Elöl ismét az Eidur Gudjohnsen, Didier Drogba duó kezdett, a védelemben Glen Johnson helyét a német Robert Huth foglalta el.

Érdekesen kezdődött a mérkőzés, mert annak ellenére, hogy Magath korai gólt várt csapatától, másfél perc elteltével mégis a Chelsea szerezhetett volna vezetést: Drogba kapott pazar, mintegy 50 méteres indítást, ám Kahn kifutva, becsúszva mentett előle.

A 4. percben Ballack került helyzetbe, de közeli lövésébe Terry vetette bele magát. Egy perc sem telt el, Pizarro 12 méteres lövését Cech védte bravúrral. A heves bajor rohamokat Drogba kisebb ápolással törte meg, ez elegendőnek bizonyult, hogy feléledjen az angol együttes.

A 18. percben Schweinsteiger jobb oldali lövése okozott riadalmat, de a löket elkerülte Cech kapujának jobb sarkát. A 22. percben Huth 30 méteres szabadrúgása szállt ki a nézőtérre.

Félóra elteltével azt lehetett leszűrni: a Chelsea védelme gyakorlatilag bármilyen összetételben egységes, szinte megbonthatatlan, míg a Bayern az első összecsapáshoz viszonyítva nem lett veszélyesebb Pizarro és Makaay révén.

A 30. percben vezetést szerzett a Chelsea: Lampard 25 méteres lövése ugyanúgy Lúción pattant meg, mint egy hete, s a vetődő Kahn már nem tudott lábbal hárítani (0-1).

A félidő hajrájában átvette a kezdeményezést a Bayern, de Huth hibáiból Ballackék nem tudtak élni.

A második félidőt Drogba veszélyes lövése és Kahn védése vezette be, Magath hat perc elteltével lépett is, s Demichelis helyére Schollt küldte csatába. Át is alakult a bajor gárda szerkezete, Lúcio a korábban Leverkusenben megszokott felfutásaival próbálkozott, gyakorlatilag a középpályára húzódott fel, ám komoly átütőerőt ez a módosítás sem hozott.

Sőt, a 60. percben egy Sagnolról lecsorgó labdát Duff bikázott kapura hat méterről, Kahn elképesztő reflexmozdulattal mentett szögletre.

A 65. percben egyenlített a Bayern: Sagnol előreívelt labdáját Ballack remekül csúsztatta kapura, Cech nagy bravúrral a bal kapufára tolta a labdát, amely visszagurult a gólvonalon, az érkező Pizarro pedig nem hibázott (1-1).

A 70. percben majdnem fordított is a Bayern: Ballack közeli fejesét Gudjohnsen a jobb kapufánál állva belsőzte a mezőnybe.

A hajrára Makaay helyére érkezett Guerrero, ám a 80. percben ismét a Chelsea jutott vezetéshez. Joe Cole a szögletzászlótól adott középre, ahol a két ácsorgó Bayern-védő közé Drogba robbant be, s fejelt a bal sarokba (1-2).

A 90. percben ismét sikerült egyenlítenie a Bayernnek, Schweinsteiger lövésébe Guerrero a kaputól két méterre stukkolt bele, a labda pedig a bal sarokban kötött ki (2-2). Sőt, a hosszabbítás 3. percében Scholl is betalált (3-2), ám ezzel csak a győzelmet vívta ki, a továbbjutást nem.

A Chelsea 6-5-ös összesítéssel jutott a BL elődöntőjébe.

BL-negyeddöntő, visszavágó
Internazionale (olasz) - AC Milan (olasz) 0-1 (0-1) - a 75. percben félbeszakadt
Milánó, Giuseppe Meazza-stadion, 79 ezer néző
v.: Merk (német)
Internazionale: Toldo - J. Zanetti, Cordoba, Materazzi, Favalli - Van der Meyde, C. Zanetti (Mihajlovic, a szünetben), Verón, Cambiasso - Adriano (Martins, 51.), Kily González (Cruz, a szünetben)
AC Milan: Dida (Abbiati, 75.) - Cafú, Stam, Nesta, Maldini - Ambrosini, Pirlo, Seedorf - Kaká - Sevcsenko, Crespo (Rui Costa, 69.).
gól: Sevcsenko (30.)

Jaap Stam és Andrij Sevcsenko góljainak köszönhetően egy héttel korábban 2-0-s előnyt harcolt ki az AC Milan együttese, amely ezúttal vendégként látogatott a milánói San Siro- (vagy ha úgy tetszik, Giuseppe Meazza-) stadionba.

Az Interben Roberto Mancini néhány változtatást eszközölt, a védelemben ezúttal Marco Materazzinak szavazott bizalmat Sinisa Mihajloviccal szemben, míg a csatársorba Adriano mellett két felfutó középpályást rendelt Kily González és Andy van der Meyde személyében-

Az Inter-szurkolók amellett, hogy minden bizodalmukat a gólzsák Adrianóba vetették szívesen látták volna, ha megismétlődik a Milan tavalyi vesszőfutása: akkor Carlo Ancelotti tanítványai a 4-1-es hazai sikert követően 4-0-ra kikaptak, s kiestek a Deportivo otthonában.

Az első lehetőség az Inter előtt adódott, ám a 2. percben Cordoba kísérlete célt tévesztett. A találkozó nagyobb iramban kezdődött, mint egy héttel korábban, akadt is dolga Markus Merk játékvezetőnek, aki 11 perc alatt háromszor is felmutatta a sárga lapot: előbb Kily Gonzáleznek, majd Ambrosininek, végül Cordobának.

Negyedóra elteltével Verón lövése okozta az első komoly problémát, ám Dida bravúrral védett.

Az óriási Inter-mezőnyfőlény ellenére szinte megismétlődött az első összecsapás, akkor is a kékek támadtak, s a Milan szerzett vezetést - most is ez történt. A 30. percben Sevcsenko pazar találattal gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást (0-1).

A 33. percben Kily González lövését védte Dida, majd három percen belül kétszer is Adriano került helyzetbe különösebb eredmény nélkül. A félidő így 1-0-s Milan-előnnyel zárult.

A szünetben kettős cserére határozta el magát Roberto Mancini, az Inter szakvezetője, aki Kily González helyett egy vérbeli csatárt, Cruzt hozott be, s pályára küldte a pontrúgásairól híres Mihajlovicot is - majd hat perc elteltével Adrianót is lekapta a pályáról, helyére Martins állt be.

A nigériai támadó nem is hagyta munka nélkül Didát, gyakorlatilag első labdaérintéséből helyzetbe került, de a brazil hálóőr védett. Az 59. percben ismét kettejük csatáját láthatta a közönség, de Dida eszén ezúttal sem tudott túljárni a fiatal támadó.

Jószerével ki sem jött saját térfeléről a Milan, a cserékkel felfrissített Inter nagy elánnal támadott, a 70. percben Van der Meyde lövését védte Dida, majd egy perccel később Cambiasso fejelt a Milan kapujába, ám Merk játékvezető a kapus támadása miatt érvénytelenítette a találatot

Ezt már a "hazai" szurkolótábor sem bírta cérnával, s különféle tárgyakat dobált a pályára, az egyik eltalálta Didát, akit ápolni kellett. A játék félbeszakadt, Merk játékvezető az öltözőbe parancsolta a csapatokat.

Mintegy negyedórás kényszerszünet után folytatódhatott a találkozó, az idilli állapot azonban egy percig sem tartott, amikor ismét félbeszakadt az összecsapás. (Közben Didát le kellett cserélni, helyére Abbiati állt be.)

Merk nem kockáztatott tovább, s lefújta a találkozót. A Milan így 3-0-s összesítéssel jutott az elődöntőbe, az Inter pedig kőkemény büntetésre számíthat.

Ezúttal az Inter lesz a pályaválasztó/sport/focivilag/20050412blnegy.html?pIdx=1