Vágólapra másolva!
Tovább szigorodott az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) fellépése a stadionokban elharapózó erőszak ellen: az illetékes rendőrfőnök utasítására már a kezdés előtt lefújhatják a mérkőzéseket, ha a helyszínen zavargások törnek ki.

Ilyen esetekben a találkozót 3-0-ás megállapított végeredménnyel a szurkolóinak rendbontásáért felelős klub ellen ítélik meg.

A játékvezetőket már korábban utasították arra, hogy azonnal vessenek véget a meccseknek, ha a nézők veszélyes tárgyakat dobálnak a pályára, vagy egyéb módon zavarják a biztonságos lebonyolítást.

Az olasz egyesületek részéről heves tiltakozás fogadta a botrányba fulladt - majd 3-0-lal az utóbbi csapat javára írt - Internazionale-AC Milan Bajnokok Ligája-negyeddöntő miatt hozott rendeleteket.

Az ellenzők szerint a huligánok ezentúl könnyebben árthatnak saját gárdájuknak vagy a riválisnak, ráadásul nem mindig lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik tábor felelős a rendzavarásért.

Az Európai Labdarúgó Szövetség ennélis tovább ment, az UEFA kilátásba helyezte, hogy kizárja az olasz klubokat a kontinentális kupasorozatokból, ha megismétlődik az Internazionale-Milan BL-negyeddöntőt félbeszakító szurkolói rendbontás.

"Hasonlóképpen járhatnak, mint 1985-ben az angol egyesületek, amelyek a Heysel-tragédia után öt évig száműzetésbe kényszerültek" - jelentette ki Lars-Christer Olsson, az UEFA főtitkára.

A szaporodó incidensek, illetve az Anders Frisk játékvezető visszavonulásához vezető fenyegetések miatt a szervezet júniusig új büntetőkatalógust dolgoz ki. A tervek szerint az eddiginél gyorsabban sújthatják pontlevonással vagy stadionbezárással a vétkes egyesületeket.

"Elfogadhatatlan az, ami a tavasszal történt. Érthető, világos hadüzenetet fogunk küldeni a huliganizmusnak" - tette hozzá a svéd sportdiplomata.