Vágólapra másolva!
Hazai pályán játszhat UEFA-kupa-döntőt a Sporting Lisboa, amely 3-2-es veresége ellenére a hosszabbítás hosszabbításában szerzett plusz egy idegenbeli találatával kiharcolta a továbbjutást az AZ Alkmaar otthonában. A portugálok ellenfele a fináléban CSZKA Moszkva  lesz, amely az olaszországi döntetlent követően hazai pályán háromgólos győzelmet aratott az AC Parma felett.

Rendkívül gyenge színvonalú első felvonás után gyűrkőzött ismét egymásnak a CSZKA Moszkva és az AC Parma az UEFA-kupa-döntőbe jutásért. A hazaiak a legjobb összeállításukban léphettek pályára, míg a vendégek ezúttal sem vették sokkal komolyabban a sorozatot, mint eddig, az olasz bajnoki bentmaradás kiharcolására tartogatott Gilardino megint a kispadon kezdett, Morfeo pedig még a keretből is kimaradt.

Pietro Carmignani, a Parma mestere azt a véleményét sem rejtette véka alá a találkozó előtt, hogy szívesen bízná a hosszabbításra a párharc eldöntését, ez az elképzelése azonban már a 10. percben meghiúsult, amikor is Daniel Carvalho 12 méterről a léc alá bombázta Zsirkov beadását. A baj nem járt egyedül a vendégek számára, a hazai szurkolók gólörömükben túl közel robbantottak fel egy petárdát Bucci kapushoz, akit így a pihentetés céljából addig szintén a kispadon ültetett Freynek kellett felváltania. Olasz internetes források szerint eset miatt a pármaiak megóvják a mérkőzést.

A gól jót tett mérkőzésnek, bár a színvonal nem ért az égig, legalább az iramra nem lehetett panasz ezúttal. A Moszkva a későbbiekben is veszélyesebb volt, különösen Zsirkovval nem tudott mit kezdeni az olasz védelem, míg a vendégek részéről Bresciano próbálkozott a legtöbbször - kétszer - az egyenlítéssel.

A második félidő hasonlóképpen kezdődött, mint az első, az 53. percben a hazaiak egy brazil kontratámadás végén növelték előnyüket: Vagner Love okos labdáját ismét Carvalho passzolta a hálóba. A 60. percben Carvalho aztán gólpasszal nyomatékosította, hogy ki a mezőny vitathatatlan legjobbja, beadása után Berezutskij bólintotta be harmadikat, s ezzel a végképp eldőlt a továbbjutás kérdése. A hátralévő harminc perc már csak a moszkvai publikum ünnepléséről, illetve a felmérgesedett olaszok rúgdalózásáról szólt.

Az esélyeket illetően egyértelműbb párosításnak tűnt AZ Alkmaar és a Sporting Lisboa elődöntője, ehhez képest az egygólos hátrányból kezdő hollandok valósággal nekiestek vendégeiknek. Az 5. percben Perez kígyózott át a portugál védelmen, de ekkor még Ricardo kapus kezébe gurította a labdát. Nem kellett azonban sokáig várni a korrigálásra, a támadó egy perc múlva Sektioui
beadásából öt méterről már a léc alá fejelt, újabb néhány perc elteltével pedig szabadrúgos lőtt egy bődületes kapufát.

Perezen kívül Sektioui is igencsak elemében volt, a 27. percben csak nagy nyújtózkodással tudta szögletre tolni a marokkói löketét Ricardo. Az első válaszlépés ideje a 30. percben jött el a vendégek számára, ekkor Liedson lövését védte lábbal Timmel, aki ugyanezt tette tíz perc múlva Garcia próbálkozásával is.

Amilyen nagy elánnal kezdte a félidőt az AZ, úgy fejezte be a Sporting. Liedson első emelését ugyan még kitornázta Timmel, az ezt követő szöglet után azonban a csatár már védhetetlenül tette bele a lábát Polga kapu elé belőtt labdájába.

Kifejezetten élvezetes játékot hozott az első félidő, a második már kevésbé, de azért akadtak helyzetek. Az 55. percben például Opdam remek átadással hozta helyzetbe a leshátaron kilépő Van Galent, aki azonban rosszul vette le a labdát, így már hiába mutatott be látványos félfordualtot.

A 79. percben ismét ledolgozta hátrányát az Alkmaar: Elkhattabi vezethette rá a labdát a kapujából kirontó Ricardóra, a labda egy gyatra lövés után Huysegems elé került, aki az üresen maradt kapuba továbbított. Hős lett a csereemberből, s még nagyobb lehetett volna, ha a rendes játékidőben adódó további két helyzetéből legalább az egyiket nem ügyetlenkedi el. Ráadásul Van Galen is kihagyott még egy meccslabdát, így maradt a 2-1, illetve összesítésben 3-3, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás első felében a Sporting akarata érvényesült, az első tíz percben szinte feltörte a háló a hazaiak hátát. Az Alkmaart Vlaar óriási szabdrúgása lendítette át a holtponton, s ez olyan jól sikerült, hogy a 109. percben egy szöglet után a hátvéd Jaliens tíz méterről kapásból a jobb alsó sarokba lőtt. Kis híján felrobbant az extázistól az alkmaari stadion, ám a hosszabbítás hosszabbításában, a 122. percben, amikor már a kapus is a felment fejelni, Miguel Garcia egy szöglet után befejelte a továbbjutást érő gólt, így a Sportingnak mégiscsak megadatik, hogy hazai pályán döntőzzön a CSZKA Moszkvával május 18-án, Lisszabonban.

UEFA-kupa, elődöntő, visszavágó:
CSZKA Moszkva (orosz) -AC Parma (olasz) 3-0 (1-0)
gól: Daniel Carvalho (10., 53.), Berezuckij (60.)
kiállítva: Bonera (92., AC Parma)
továbbjutott: a CSZKA Moszkva 3-0-s összesítéssel

AZ Alkmaar (holland) - Sporting Lisboa (portugál) 3-2 (1-1, 2-1, 2-1)
gól: Perez (6.), Huysegems (79.), Jaliens (109.), illetve Liedson (45+3.), Miguel Garcia (122.)
továbbjutott: a Sporting Lisboa, 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal