Vágólapra másolva!
A francia pontvadászatban a hét végén végképp eldőlt, amit már hetek óta sejteni lehetett, jelesül hogy az Olympique Lyon sorozatban negyedik aranyérmét is begyűjti. Az angoloknál a másodosztály küzdelmei értek véget, és a Sunderland mellett a Wigan Athletic került fel egyenes ágon a Premier League-be, míg Ausztriában az FK Austria Wien és a Grazer AK négy alatt másodszor találkozott egymással.

Három fordulóval a zárás előtt immár matematikailag is bizonyossá vált, amit hetek óta mindenki tudott Franciaországban: az Olympique Lyon megszerezte a bajnoki címet, sorozatban negyedszer. A lyoniaknak ehhez az Ajacciót kellet legyőzniük, és a hátralévő időben a figyelem immár a BL-szereplésért, illetve a kiesés ellen folyó küzdelemre irányulhat majd.

A listavezető azzal a tudattal léphetett pályára az Ajaccio ellen hazai pályán, hogy egy győzelemmel immár behozhatatlan előnyre tehet szert a Ligue 1-ben, és a csapat mestere, Paul le Guen ennek megfelelően a lehető legerősebb összeállításban küldte pályára a gárdát. Az OL a szokásos 4-3-3-as felállásban kezdett, és a középcsatár pozíciójában ezúttal Sylvain Wiltord kapott lehetőséget.

A kiesés ellen küzdő korzikaiak legyőzése papíron nem tűnt nehéz feladatnak, ám a Ajaccio az utóbbi hetekben kiválóan szerepelt, öt forduló óta veretlennek mondhatta magát, ráadásul nagy szüksége volt a pontokra, így aztán a hazai drukkerek kissé aggódtak a meccs előtt. A vendégek pedig kissé rájuk is ijesztettek: noha a Lyon az első perctől kezdve nagy fölényben focizott, André Luiz a hetedik percben a kapufát találta telibe - az Ajaccio balszerencséjére azonban a brazilt a 25. percben sérülés miatt le kellett cserélni. Az OL nem sokkal később tizenegyeshez jutott, ám a máskor oly biztos lábú ítéletvégrehajtó Juninho Pernambucano büntetőjét Stéphane Porato kivédte!

A portás a 35. percben azonban már tehetetlen volt Sidney Gocou lövésénél, ráadásul a szünet előtt az Ajaccio Mamadou Seck kiállítása miatt emberhátrányba került, így a folytatás egyszerűnek ígérkezett. A korzikaiak azonban nem adták fel, és a szünet után némileg váratlanul sikerült egyenlíteniük Yoann Demont révén, így a Lyonnak megint bele kellett erősítenie, és egy szöglet után Cris fejesével meg is szerezte a győztes, egyben bajnoki címet érő találatot.

Pedig egy nappal korábban a második helyen álló Lille OSC mindent megtett a bajnokavatás elhalasztásáért, hiszen hatalmas küzdelemben legyőzte a Paris Saint-Germiant, és ezzel a párizsiak európai kupareményeik ismét eltűnni látszanak. A vendégeknél a portugál Pauleta megint csak a kispadon kapott helyet, ám Laurent Fournier mester a hajrára őt is beküldte abban a reményben, hogy megszerzi a győztes gólt, de helyette a hazaiak cseréje vált a meccs hősévé.

A mindössze 17 esztendős belga Kevin Mirallas pályafutása során először léphetett pályára a felnőttek között, azonban beállása után két perccel máris betalált, hogy aztán extázisban ünnepelhesse első profi találatát, ami BL-indulást érhet a Lille számára.

A dobogóért küzdő másik két együttes ugyanis nem tudott nyerni: az AS Monaco számára a Stade Rennes elleni idegenbeli pontszerzés alapvetően nem is volt olyan rossz eredmény, elvégre a bretonok a Ligue 1 egyik legjobb otthoni csapatának számítanak, a Marseille hazai veresége a Caen ellen viszont hatalmas meglepetés volt.

A Caen pár nappal a meccs előtt menesztette edzőjét, a kispadra pedig az a Franck Dumas került, aki egykoron az OM-ben is futballozott, most azonban alaposan kibabrált egykori csapatával. A kiesés ellen küzdő vendégek háromszor is vezetést szereztek a találkozón, és a Marseille csak egyszer tudott egalizálni, a harmadik találatra már nem volt válaszuk - így aztán az OM már csak a negyedik, és lemaradása öt pont a dobogó harmadik fokán álló Monacóval szemben.