Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 10-én!

1987-ben ezen a napon játszották az olasz bajnokság 29., utolsó előtti fordulóját. A Serie A tabellájának élén a 40 pontos Napoli állt, a délieket három ponttal lemaradva az Internazionale követte, majd a Juventus FC (36) és a Hellas Verona (34) állt. A kis különbség azt jelentette, hogy az eredmények kedvező alakulása esetén a nápolyiak már azon a vasárnapon bajnokok lehetnek.

A Napoli (kispadján Ottavio Bianchival, csapatában Maradonával, Renicával, Bagnival, De Napolival, Ferrarával, Giordanóval) abban a szezonban veretlen volt hazai pályán (nyolc győzelem, hat döntetlen), így a szakírók biztosra vették, hogy a San Paolo-stadionban nem sok babér terem a vendég, a középmezőnyben szereplő Fiorentina számára. Jóval nehezebb feladat várt az Interre, hiszen a milánóiak a kiesés ellen küzdő Atalantához látogattak.

Az első félidőben mindkét stadionban az előrejelzésnek megfelelően alakultak az eredmények, a bergamóiak Riccardo Ferri öngóljával 1-0-ra vezettek az Inter ellen, míg Nápolyban Andrea Carnevale találatával a 29. percben megszerezte a vezetést a bajnokaspiráns, de tíz minutummal később a firenzeiek Roberto Baggio góljával egyenlítettek. Természetesen a játéknap valamennyi mérkőzése egy időben kezdődött, így szünetben egész Dél-Olaszország a rádióra tapadva hallgatta, hogy mi történik az ország másik végében.

Fordulás után már egyik mérkőzésen sem változott az eredmény, azaz Bergamóban a hazaiak őrizték előnyüket, a Giovanni Trapattoni által felkészített Inter (soraiban Zenga, Altobelli, Bergomi, Tardelli, Passarella) pedig nem tudott újítani. (A kék-feketék teljesen összeomlottak a bajnokság végére, utolsó három mérkőzésükön gólt sem tudtak szerezni, kétszer is kikaptak, így sikeresen statisztáltak a Napolinak a scudetto megszerzésében) Nápolyban sem született újabb gól, de ezt egyetlen ember sem bánta a San Paolót benépesítő 80 000 szurkoló közül, hiszen a lefújás pillanatában már négy pont választotta el a Napolit az Intertől. Ez pedig azt jelentette, hogy az 1926-ban alapított Societa Sportiva Calcio Napoli története első bajnoki címét nyerte.