Vágólapra másolva!
Szombaton a Bayern-Nürnberg bajnoki mérkőzéssel búcsúzik a labdarúgástól a híres müncheni Olimpiai Stadion, amelyben az 1972-es ötkarikás játékok óta 1120 futballmeccset bonyolítottak le.

A 74 ezer négyzetméternyi akrilüvegből emelt palást alatti, 80 ezer férőhelyes szentélyben a sportesemények mellett misét celebrált II. János Pál pápa, továbbá koncertezett a Rolling Stones és Michael Jackson is. Ami a labdarúgó-összecsapásokat illeti, 776-ot a Bayern, 318-at az 1860 München vívott, 26-ra pedig a világ- és Európa-bajnokságok valamint a nemzetközi kupasorozatok keretében került sor. Ezeket összesen mintegy 39,6 millió szurkoló látta a helyszínen.

"A futball távozása 1,7 millió eurós kiesés formájában érint bennünket, de évi 300 rendezvénynappal várhatóan 2008-ig sikerül ismét egyenesbe jönnünk" - jelentette ki Wilfrid Spronk, az üzemeltető cég igazgatója, hozzátéve: lesz mit bepótolni, hiszen a telt házas mérkőzések során 13 000 sült kolbászt, 5000 óriásperecet és 10 000 liter sört adtak el.

A futball-éra utáni hasznosításról máris grandiózus tervek láttak napvilágot. Alig négy nappal a búcsúmeccset követően filmsikereket vetítenek a világ legnagyobb mobil mozivásznán, majd a Guinness rekordok könyvébe pályázó borkóstolás, júniusban pedig a Turandot operaelőadása következik, monumentális díszletek között. Szeptemberben a kínai holdújév nagyszabású ünnepsége lesz műsoron, és jövőre nyílik a Sealife nevű gigantikus tengeri akvárium.

A labdarúgás azért még egyszer biztosan visszatér az Olimpiai-stadionba: miközben többek között a néhány kilométerrel arrébb épülő Allianz Arénában zajlik majd a 2006-os vb, a régi parkban kísérőprogramként négyhetes focibulit hirdetnek meg a szervezők sztárfellépőkkel és természetesen óriás kivetítőkkel.