Vágólapra másolva!
A Matáv Sopron története során először nyerte meg a Magyar Kupát, miután 5-1-re legyőzte a címvédő Ferencvárost a székesfehérvári fináléban, egy olyan mérkőzésen, ahol a hat gól mellett négy kiállítás is volt, és a zöld-fehérek nyolcan fejezték a döntőt. Az egykori Szabad Föld-, ma Amatőr-kupát a Kisvárda vihette haza, amely 1-1-re végzett a rendes játékidőben az Arnóttal, majd jobban rúgta a büntetőket.

Magyar Kupa, döntő:
Matáv Sopron - FTC 5-1 (3-0)
Székesfehérvár, 7000 néző
v.. Trivkovic (horvát)
FTC: Szűcs - Takács, Gyepes, Botis, Huszti - Rósa D., Lipcsei, Kapic, Penksa - Sowunmi, Bartha (Udvarácz, 45.)
Matáv Sopron: Balogh J. - Horváth A., Szekeres, Fehér Z. - Lazic, Pintér Z., Balaskó (Somorjai, 73.), Bárányos (Földvári, 82.), Szabó O. - Tóth M., Sira (Csordás, 73.)
gól: Tóth M. (13.), Bárányos (38.), Balaskó (45., 58., az elsőt tizenegyesből), Horváth A. (73.), illetve Lipcsei (49.)
piros lap: Pintér Z. (78.), illetve Rósa D. (38.), Szűcs (45.), Kapic (68.)

Sopron először vagy Ferencváros huszonegyedszer, ez volt a kérdés a 65. Magyar Kupa-döntő előtt. A bajnokságban április 24-én 3-0-s zakóval tért haza a hűség városából az FTC, és Pintér Attila a mérkőzés is előtt hasonló forgatókönyvre számított.

Az a a Pintér Attila, aki tavaly éppen a Fradival nyert kupát és bajnokságot, majd nyáron mégis elküldték. Irányításával a Sopron története során először jutott el az MK-fináléba, azaz egy lépésre került attól, hogy indulhasson az UEFA-kupában. Persze a Ferencváros is hasonlóra készült, hiszen a bajnokságban csoda kéne, hogy megvédjék címüket, és a második hely sem biztos, mivel az Újpest, az MTK és a Győr is odaérhet még.

Az előzetesen megadott kezdőcsapatokon mindkét edző változtatott, Földvári, Somorjai és Csordás helyett Horváth András, Szabó Ottó és Sira került be a Sopronba, míg a fővárosiaknál Vukmir és Balogh a kispadon kezdett, Penksa és Kapic pedig pályára léphetett.

A Ferencváros kezdett jobban, Lipcsei próbálkozott először kapuralövéssel, de 30 méteres bombáját Balogh a jobb felső sarok elől ütötte szögletre. A 11. percben Sowunmi húzott el a bal oldalon, az alapvonalról beadott, a labda megcsúszott Szekeres fején, de így lett jó Takácsnak, aki azonban belsővel gyengén lőtt, Balogh könnyen védett.

A Sopron a kontrákra rendezkedett be, és az első komolyabb támadás meghozta a vezetőgólt: Szabó Ottó kanyarított középre beckhami módon, Tóth Mihály pedig lefejelte a nála magasabb Gyepest, és a bal sarokba csúsztatott. Botis fejjel válaszolhatott volna, de Balogh odaért, aztán Gyepes stukkolt fölé az ötösről nagy helyzetben. A 21. percben újabb pontrúgás után veszélyeztetett a zöld-fehér gárda, de Penksa lapos lövése is Balogh kezében pihent meg.

Lipcsei beívelésével már meggyűlt a baja a soproni kapusnak, szerencséjére Szekeres kivágta a labdát Botis elől, aki az üres kapuba fejelt volna, ha nincs ott a védő. A 38. percben kiszabadult a szorításból a Sopron, és ez újabb gólt hozott: Sira ugratta ki Bárányost, Gyepes beragadt, így nem volt les, az egykori Fradi-játékos bevezette a tizenhatoson belülre a labdát, majd finoman alápöckölt és a játékszer a kapuba csorgott. Ráadásul a reklamáló Rósa Dénest kiállította a bíró.

A félidő végén már három gól volt a Sopron előnye, és kilenc Fradi-játékos maradt a pályán, Bárányos bevihette volna a labdát a kapuig, ehelyett Tóth Mihállyal akart gólt rúgatni, ám a csatár elől becsúszva mentett Lipcsei, mire a horvát bíró tizenegyest ítélt. A büntetőt Balaskó a kapu jobb oldalába vágta, a ferencvárosiak tovább reklamáltak, Trivkovic kiállította a kapujából kirohanó Szűcs kapust, majd László Csabát is elküldte a kispadról.

Kettős emberhátrányban is támadnia kellett a Fradinak, és a zöldek jöttek is, Bárányos szabálytalansága után szabadrúgáshoz jutott a címvédő, és Lipcsei 17 méterről a bal alsó sarokba csavart. Pintér Attila fiait nem zavarta meg a második félidő elején esett találat, és továbbra is masszívan védekeztek, illetve gyors ellencsapásokkal riogatták a zöld-fehéreket.

A negyedik gól mégis pontrúgás után született meg, Balaskó 19 méterről lőtte ki a bal felsőt. Gyaníthatóan már ekkor is totálisan padlón volt az FTC, de előbb jött Kapic kiállítása (a szlovén középpályásnak már volt egy sárga lapja, amikor beleszállt Horváth Andrásba, így nyolcan maradtak a fővárosiak), majd Udvarácz kapott méretes potyagólt, mikor Horváth Sowunmin megpattanó lövését elnézte.

A Sopron sem úszta meg kiállítás nélkül, Pintér rúgta fejbe Lipcseit, második sárgája után mehetett az öltözőbe, Husztinak pedig nem jött össze a szépítés, pedig egy az egyben mehetett kapura, de izomból Baloghot találta telibe.

Pintér Attila ezzel ismét kupagyőzelmet ünnepelhetett, Szekeres Tamás ugyanezt már hetedszer tehette, a Sopron pedig története első MK-diadalával ősszel az UEFA-kupában indulhat.

Az előmérkőzésen a Kisvárda jobban rúgta a büntetőket, és ezzel hazavihette az Amatőr-kupát.

Az Amatőr-kupáért:
Kisvárda (megyei II. osztályú) - Arnót (megyei I.) 1-1 (0-0) - büntetőkkel: 3-2