Vágólapra másolva!
Szerda este emlékezetes kupadöntőre került sor Székesfehérváron, és nem csak azért hagyott nyomokat a mérkőzés, mert a Matáv Sopron a címvédő FTC elleni 5-1-es győzelmével története első kupagyőzelmét aratta. A Ferencváros ugyanis nyolc emberrel fejezte be a finálét, és a zöld-fehérek nem értik, miért kellett külföldi bírót hívni.

A horvát Edo Trivkovic három ferencvárosi játékost is kiállított a mérkőzésen, Rósa Dénest és Szűcs Lajost reklamálásért, Adem Kapicot pedig második sárga lapja után. Rósa a második soproni gólt vitatta, a televíziós felvételek alapján jogtalanul, mert Gyepes beragadt az indítás pillanatában, így Bárányos találata szabályos körülmények között született.

Szűcs piros lapja előtt Trivkovic nagyot hibázott, Lipcsei ugyanis tisztán szerelte Tóth Mihályt, ám a sípmester ennek ellenére büntetőt ítélt, amit Balaskó higgadtan értékesített, Szűcs kapust ugyanakkor annyira felbosszantotta az eset, hogy reklamálása eredményeként ő is mehetett Rósa után.

A második félidő innentől formalitásnak tűnt, bár Lipcsei szabadrúgása után még reménykedtek a fővárosiak, de Balaskó mesés találata végképp szertefoszlatta a Fradi reményeit. A ferencvárosiak érthetően feszült idegállapotban voltak, ennek tudható be Kapic felesleges belépője, ami szintén piros lapot ért, és Lipcsei is többször a kiállítás sorsára juthatott volna.

Trivkovic korábban is vezetett már magyar érdekeltségű meccset, ahol vitatták az ítéleteit, 2003-ban a PAOK Szaloniki-Debrecen UEFA-kupa párharc első mérkőzése után a görögök hibáztatták, amiért az utolsó percben szabályosnak tűnő góljukat érvénytelenítette, míg tavaly áprlisban a Magyarország-Japán találkozón ítélt erősen véleményes büntetőt a mieink javára, amit Huszti értékesített, ezzel nyert Matthäus csapata.

A mérkőzés után László Csaba feldúltan nyilatkozott: "Magára valamit is adó országban nem fordulhat elő, hogy külföldi bírót hívjanak a kupadöntőre, amely mindenhol országos futballünnep. Ez a meccs a magyar játékvezetők megalázása, porba tiprása volt. Hiszen azért hívtak külföldi játékvezetőt, mert ő jobb teljesítményre képes magyar kollégáinál. Én a magyar bírók helyében kikérném magamnak, hogy ők rosszabbak lennének a horvát játékvezetőnél. Ezen a meccsen a bíró volt a főszereplő, ő lett a kupagyőztes" - mondta a tréner az ftc.hu-nak.

Pintér Attila főleg saját csapatát dicsérte: "Fegyelmezettebben, szervezettebben és célratörőbben futballoztunk. Az első perctől nyugodt voltam, mert a mi akaratunk érvényesült, még akkor is, amikor a mérkőzés elején úgy tűnt, a riválisunk irányítja a játékot. A Ferencváros egyszerűen nem tudott velünk mit kezdeni."

A tavaly éppen a Ferencvárossal diadalmaskodó tréner kitért az ellenfél játékosainak viselkedésére is: "Európai módon kell viselkedni a pályán. Még nem láttam ugyan a találkozó videofelvételét, de mindenkit emlékeztetnék, hogy a sokak által vitatott büntetőt már 2-0-s előnyünk birtokában ítélte meg a játékvezető. Azt azonban mindenképpen leszögezném, hogy a vesztes félnek elsősorban nem a külső körülményekben kellene a kudarc okait keresni, hanem a csapat játékában, persze utána meg lehet említeni a kifogásolt bírói ítéleteket".

Puhl Sándor, a magyar játékvezetők első embere is megszólalt a döntő kapcsán: "Szerintem nem dirigált jól Trivkovic, de a sportág jellege már csak ilyen, hibák is előfordulnak. A játékosok is rontanak időnként, ezt el kell fogadni. A felháborodás akkor is nagy lenne, ha magyar játékvezető működött volna így. Igaz, az a vélemény, hogy bármelyik kollégám gond nélkül levezette volna a döntőt. Régóta kiállok amellett, hogy a magyarok nem jobbak, de nem is rosszabbak a külföldi játékvezetőknél. Ezt tapasztalatból mondom, hiszen rengeteg mérkőzést látok, magasabb színvonalú bajnokságokból is."

Furulyás János ferencvárosi klubelnök szerint a játékosok, továbbá a vezetők sem viselkedtek megfelelően a Magyar Kupa döntőjében. "A vereség sajnos mindig benne van a játékban, kikapni, még ha fájó is, ki lehet, ám nem mehetek el szó nélkül amellett, ami a pályán, a kispadon és ami a találkozó után történt. A Ferencváros játékosai nem futballozhatnak sportszerűtlenül, a pálya mellett lévőknek, gondolok itt elsősorban a szakmai vezetőkre, pedig mindig kordában kell tartaniuk az indulatokat, meg kell fékezni azokat, nem pedig gerjeszteni. Arra sem lehet mentség az inkorrekt játékvezetői teljesítmény, hogy nem vettük át az ezüstérmeket. Erről egészen biztosan beszélnünk kell a játékosokkal és a szakmai vezetőkkel is" - mondta Furulyás János a zöld-fehér klub hetilapjának.

[origo] / (MTI)